Na českých weblozích se objevily informace o systému Echo (RSS je mrtvé, ať žije nEcho?, Syndikační formát Echo). Co se tedy skrývá za oním tajemným názvem?

Nejlépe bude asi začít na začátku, tedy na domovské stránce celého projektu Atom Wiki, který si klade za cíl vybudovat nový blogovací formát – Echo, který by měl být nezávislý na platformě, snadno použivatelný a rozšiřitelný. Celý projekt je teprve na začátku. Je třeba definovat pojmy, syntaxi, API, syndikační a archivní formát atd.

Snahou autorů je mj. vydat jasnou specifikaci a zabudovat podporu pro Echo do oblíbených blogovacích nástrojů (podrobné vysvětlení). V současné době se vede rozsáhlá diskuze o tom, jak by se měl celý projekt jmenovat. Původně se počítalo s názvem Atom, ale tento název narazil u právníků. Ve hře jsou např. názvy Axon, Elbo, Loki apod.

Otazka je, proč je třeba nový blogovací formát? Autoři chtějí postihnout nejrůznější zdroje informací. Nejenom tedy kvalitně strukturované informace na weblozích. Chtějí dát autorům weblogů jednotný prostředek. Pro své potřeby chtějí využít XML 1.0 (návrh syntaxe).

Sam Ruby: NECHO 0.1 – současná verze Echo.