Lookout je add-in pro Microsoft Outlook, který slouží pro rychlé vyhledávání e-mailů, kontaktů, poznámek, ale i souborů na disku počítače.

Před 14 dny jsem se pustil do pokračování psaní o software, bez kterého se neobejdu. Konkrétně jsem se podělil se svými zkušenostmi s aplikací SpamBayes. Dnes je na řadě Lookout.

Co je Lookout

Jak už jsem naznačil, je Lookout vylepšení aplikace MS Outlook. Účelem Lookoutu je prohledávat položky v Outlooku (emaily a některé přílohy, kontakty, poznámky, úkoly, kalendář apod.). Vedle toho umí Lookout prohledávat soubory na disku (např. txt, doc, html, xls, ppt).

Lookout vyhledává nad indexem (v mém případě má zhruba 35 MB.), který si vytvoří po prvním spuštění (pokud si vzpomínám, tak to trvalo asi 10 minut). Další indexování probíhá neviditelně na pozadí. Nepozoruji žádné zpomalení činnosti mého PC.

Lookout je určen pro Outlook 2000 a vyšší. Pro svůj běh vyžaduje Microsoft .NET Framework 1.1.

Po stažení aplikace Lookout a instalaci se na nástrojové liště Outlooku objeví nová lišta:

Lišta Lookout

Lišta aplikace Lookout

Do pole pro vyhledávání (Search) zadáte výraz a po potvrzení klávesou Enter se skoro okamžitě zobrazí okno se seznamem výsledků.

Mé zkušenosti

Lookout je velmi rychlý. Srovnávat Lookout se zabudovaným hledáním v Outlooku nemá vůbec smysl. Lookout vrací výsledky téměř okamžitě (většinou do 1 s). V této souvislosti bych připomněl, že firma Lookout Software byla koupena Microsoftem.

Protože využívá pro zadávání příkazů syntaxi známou z webových vyhledávačů, neměl jsem z jeho použitím žádné problémy. Když k tomu přičtu, že na nástrojové liště nezabírá skoro žádné místo, můžu říct, že Lookout je skvělá varianta pro vyhledávání v MS Outlook.

Souvislosti