Internetový prohlížeč Maxthon přichází ve zcela přepracované verzi Maxthon 2. Betaverze, zveřejněná začátkem listopadu, přináší úplně nový vzhled a mnoho nových funkcí.

Internetový prohlížeč Maxthon je nadstavbou nad jádrem Internet Exploreru, která výrazně vylepšuje procházení webových stránek. I když Maxthon koketoval s jádrem Firefox, betaverze dvojkového Maxthonu zůstává věrná IE. Co mně na novém Maxthonu zaujalo nejvíc?

První spuštění

Ihned po spuštění mně zaujalo zcela přepracované rozhraní ve stylu WIE7 a Windows Vista:

Maxthon 2 - taby

Záložky Maxthon 2 a nové rozhraní

Okno prohlížeče nemá klasické okraje, na jaké jsme zvyklí z rozhraní stávajících Windows. To šetří místo. Vlevo od oušek panelů jsou ikony pro vylepšenou postranní lištu a Tab Manager (zobrazuje náhledy otevřených panelů). Vpravo od záložek panelů je ikona plus pro otvírání nových panelů. Nová je nástrojová lišta a její ikony. Adresní řádek je na její úrovni a nechybí upravitelné pole pro vyhledávání (ve standardu Maxthon nabízí Google, Ask Jeeves, Amazon, Technorati, Visual pomocí pixsy.com a Baidu). Menu se přesunulo doprava na stejnou úroveň s titulkem okna:

Pravý horní roh okna

Nová systémová tlačítka, menu a pole pro vyhledávání

Pod vyhledávacím polem najdete dvě nové ikony Web Tools (nástroje pro otevřenou stránku) a Tab Options (práce s panely).

Na obou předchozích obrázcích je vidět, že je Maxthon 2 stále ještě beta. Textová pole adresního a vyhledávacího řádku mají malou výšku – odřezávají text (na PC mám nastavené jiný systémový font).

Vpravo dole zaujme tlačítko s menu Zoom:

Zoom

Menu Zoom vpravo dole na stavovém řádku

Maxthon 2 na druhý pohled

Jak už jsem zmínil, je Maxthon 2 úplně přepracovaná verze prohlížeče Maxthon. Program obsahuje spoustu novinek (mnoho z nich ještě není ve stávající betě zapracováno).

Jednou z pěkných funkcí je vyhledávání označených slov. Stačí označit jedno nebo více slov, která chci hledat. Pak stačí krátce zatáhnout levým tlačítkem myši. Když se u ukazatele myši objeví malé plus stačí pustil tlačítko myši. V novém panelu se objeví výsledky hledání ve výchozím vyhledávači:

Ukazatel myši

Vyhledávání krátkým přetažením myší

V prohlížeči také přibyla lišta Find in Page podobná liště ve Firefoxu. Podobná je také funkce lišty, pomocí které lze hledat na právě zobrazené stránce:

Lišta Find

Hledání na stránce

Zcela přepracované bylo Setup Center (dostupné také skrze příkaz max:config). Nastavení programu už není přes dialogové okno, ale přímo v novém panelu. Je to docela přehledné.

Předělaná byla postranní lišta (Sidebar), která v základu obsahuje přepracované oblíbené položky, uživatelský účet a RSS čtečku.

V nové verzi naštěstí nechybí tzv. Boss Key. Klávesová zkratka (byla oproti 1.x verzi změněna) rychle skryje prohlížeč (zmizí také tlačítko z lišty Windows). Samozřejmostí je blokování vyskakujících oken a kvalitní filtr obsahu. Novinkou je víceuživatelský systém – User Account System. Různí uživatelé mohou používat Maxthon s vlastním nastavením. Připravuje se integrovaný download manager.

Maxthon 2 nabízí novinky také co se týká práce s panely. Nyní můžete mít najednou otevřeno více panelů vedle sebe nebo pod sebou (užitečné). V novém Maxthonu se změnila klávesová zkratka pro otevření nového panelu. Místo stávajícího Ctrl+N (nyní dělá kopii aktivního panelu) autoři zvolili standardnější Ctrl+T.

Bezpečnost Maxthonu byla posílena funkcí Maxthon Security Updates. Ty stahují neoficiální bezpečnostní záplaty ze serveru Secunia.

Maxthon 2 – inspirováno přírodou

Beta verzi Maxthonu 2 testuji několik dní. Maxthon se chová stabilně a ani jednou nespadl. Osobně mi příliš nevadí, že není k dispozici čeština.

Maxthon 2 přináší velké množství nových funkcí a ještě lepší možnost upravit prohlížeč k obrazu svému. Tvůrci programu měli vždy šťastnou ruku do prohlížeče doplnit užitečné funkce. To se povedlo i v případě druhé verze.

Maxthon 2 nezapře inspiraci prohlížeči velké trojky. Ve druhé generaci Maxthonu najdete prvky z WIE7, Firefoxu i Opery. Osobně mi to nijak nevadí, protože mi to přináší užitek. Navíc mi způsob, jakým jsou vlastnosti převzaté a zasazené do Maxthonu, vyhovuje. Už se těším na konečnou verzi Maxthon 2.

Souvislosti