Maxthon 2 a F2 a F3

V Maxthonu 1.x jsem si oblíbil klávesové zkratky F2 a F3 pro přesun mezi panely (taby) zpět a vpřed. Maxthon 2 je zatím beta (použitelná), ale asi ne vše, co jsem si oblíbil v jedničce bude ve dvojce zachováno.

Zatím třeba nefungují právě výše uvedené klávesové zkratky ani jinde používané Ctrl+PageUp resp. Ctrl+PageDown. Maxthon 2 nabízí jiné varianty. Třeba mouse gestures (musíte sahat na myš) nebo Ctrl+šipka vlevo/vpravo (tohle ale koliduje s Windows zkratkou pro přesun mezi slovy).

Naštěstí jsem narazil na toto řešení:

  • Ve složce, kde je instalovaný Maxthon najít soubor ui.xml a ten otevřít.
  • Vyhledat klíč
  • Přidat řádky:

Autoři slibují v dalších verzích další rozšíření uživatelských úprav uživatelského rozhraní. Takže to snad půjde i bez ruční editace konfiguračních souborů.

Ofouknutý

Jsem ofouknutý. Už od soboty. To jsem totiž stál skoro celý den na průvanu. Ale přišel jsem na to až v neděli někdy kolem třiadvacáte hodiny. To mi začaly lehce brnět zuby. Ale když o tom tak zpětně přemýšlím, tak je lepší být ofouknutý než oprsklý.

A přitom stačilo tak málo, abych ofouknutý nebyl. Stačilo nebýt líný nebo být chytřejší. Kdybych si totiž ty desky v podkroví přeskládal sám na lepší místo. Nebo kdybych si stoupnul o metr na stranu. To bych pak nestál rovnou na průvanu. A brnění by v pondělí o půl třetí nepřešlo v bolest nejen zubů, ale celé půlky hlavy (celá půlka, to je docela zajímavý obrat). Víte, že člověk má dvanáct hlavových nervů? Já jsem opravdu dobře poznal trio trigeminus, facialis a hypoglossus (jestli to teda byli oni).

Takže místo práce jsem sáhl po dni dovolené a po sick day (to je taková jedna vymoženost u nás v práci). Jediné, na co jsem se zmohl vedle polykání Paralenu a polehávání, je tento spot, mírně upravená typografie tohoto blogu a drobné změny v komentářích tamtéž. Jo, a ještě synovi vytisknu babyku, bylinu a kobylu.

Linky na víkend 111

Přichází 1024×768
Martin Snížek: Zapomíná se ale na to, že s rozlišením obrazovky neroste množství pozornosti, které uživatel stránce věnuje.
Čas optimalizovat pro zdravý rozum
David Grudl připomíná, že důležitá je velikost viewportu, nikoli rozlišení obrazovky.
CSS Styling for Print and Other Media
Ian Lloyd zveřejnil výňatek z chystané knihy. Zopakujte si stylování pro tisk a další média.
TakeIT.cz obchodně uspěje
Duąan Janovský o novém webu určeného spíš pro majitele než pro zákazníky.
It\’s a Malformed World
Jeff Atwood: 94 % HTML stránek je nevalidních.
How Do I Get Large Websites Indexed by Google & Other Search Engines?
Aaron Wall na téma je můj velký web dobře zaindexovaný?
Češi a využití Internetu, léta páně 2006
Jan Ambrož zvlášť o nakupování, komunikaci a e-governmentu.

Barevná schémata jinak

Jednou z možností, jak pro web vybrat dobré barvy, je vzít typickou oborovou fotografii a vzít barvy z ní. Třeba pro zemědělský web to chce fotografii širých lánů s modrou oblohou. Fotka se upraví (vhodným způsobem se zmenší počet barev) a z obrazu se vydolují barvy. Barvy se pak přizpůsobí prostředí webu.

Narazil jsem na online nástroj Instant Color Schemes, který barvy z fotografií vydoluje za vás. Instant Color Schemes vyhledá na Yahoo Image Search podle zadaného výrazu pět fotografií a z každé získá šest hlavních barev. Uživatel tak dostane šest sloupců s pěti barvami. Pokud si nechcete lámat hlavu s barevností vašeho webu, neváhejte. Pozor ale, instantní řešení jsou občas dobrá, ale nebývají nejlepší.

Kood filtry prakticky

Fotografické filtry Kood jsou levnější variantou filtrů Cokin nebo Lee. Koupil jsem adaptér, držák a dva šedé přechodové filtry. Chci Vás seznámit se svými zkušenostmi s nákupem filtrů Kood, s tím, jak filtry Kood vlastně fungují a na řadu příjde také krátké hodnocení několika webů. Takže toto čtení nebude zase takové off-topic.

A ještě než se pustím do psaní přidám pár slov o tom, co v článku nenajdete. Především nebudu psát jak a proč používat fotografické filtry (odkazy na články na toto téma najdete dole v souvislostech). Nečekejte ukázky fotografií pořízených za pomocí filtrů Kood, protože mi čas a počasí nepřálo. Nehledejte zde také superkvalitní produktové fotografie filtrů Kood (když jsem fotil, bylo hodně zataženo a já fotoateliér bohužel nevlastním).

Proč Kood filtry

Filtry Kood, Cokin i Lee mají jednu společnou vlastnost. Tou je modularita. Systém Kood obsahuje univerzální držák filtrů, apaptér pro našroubování na objektiv (k němu připojíte držák) a čtvercové filtry (zasouvají se do držáku). Kood filtry se dodávají ve dvou rozměrech (VF a menší MF).

Kood filtry mají oproti svým konkurentům jednu podstatnou výhodu. Jsou citelně levnější a přitom dostatečně kvalitní.

Kde koupit Kood filtry

Kde všude můžete koupit Kood filtry Vám neprozradím. Já je koupil na webu Digivig. Na starších diskuzích o Kood filtrech jsem narazil na špatné zkušenosti s tímto obchodem. Především co se týkalo rychlosti dodávek filtrů. Já to potvrdit nemůžu. Systém Kood jsem objednal v pondělí a filtry jsem měl v obýváku v pátek před obědem.

Jedinou vadou na kráse dodávky Kood filtrů byla chyba v dodávce. Objednal jsem držák a adaptér a tmavě šedý přechodový filtr a světlý přechodový filtr tabák. Na faktuře bylo všechno v pořádku. V dodávce ale nebyl tabákový filtr, ale světle šedý přechoďák. No nic. Tabák doobjednám.

Jak se to používá

Ke kovovému adaptéru je připevněn držák filtrů (nasazený adaptér na držáku). Adaptér se našroubuje na objektiv. Plastový držák Kood filtrů má tři drážky, do kterých je možné zasunout samostané filtry.

Filtry Kood jsou dodávány v plastových obalech (otevřený obal). Filtry jsou ještě zabaleny v papírovém obalu.

Držák se pomocí adaptéru našroubuje na objektiv – mrkněte také na držák na objektivu (pohled ze strany digitálu). Protože mají některé objektivy přední člen otočný, nebo je občas potřeba otáčet celým fotoaparátem, je držák Kood filtrů otočný kolem osy objektivu (držák se otáčí okolo adaptéru).

Kood filtr v držáku je posunovatelný podle potřeb fotografa. Jak už jsem psal výše, je možné do držáku zasunout více filtrů Kood (až tři) a tím je možné vytvářet nejrůznější efekty.

Weby

Nechci zacházet do detailů, ale weby výrobců filtrů by si zasloužili lepší provedení. Vydolovat z nich nějaké informace je občas dost složité. Především pro neznalého uživatele, který se neumí v problematice filtrů dobře orientovat. Sám jsem získal víc praktických informací z jiných webů. Přitom jsou fotografické filtry ideální pro převod na web. Dostatek technických parametrů, efektní barvy filtrů, filtry namontované na digitálech, průvodce uživatele atd. V informační hodnotě asi nejvíc zklamal e-shop prodejce Digivig (co mám koupit, aby to fungovalo?), který ale zabodoval přehledností a ve srovnání s weby výrobců také moderností. Weby výrobců by potřebovaly oprášit. Některé prvky patří do minulého tisíciletí.

Souvislosti

Úplně nový Maxthon 2

Internetový prohlížeč Maxthon přichází ve zcela přepracované verzi Maxthon 2. Betaverze, zveřejněná začátkem listopadu, přináší úplně nový vzhled a mnoho nových funkcí.

Internetový prohlížeč Maxthon je nadstavbou nad jádrem Internet Exploreru, která výrazně vylepšuje procházení webových stránek. I když Maxthon koketoval s jádrem Firefox, betaverze dvojkového Maxthonu zůstává věrná IE. Co mně na novém Maxthonu zaujalo nejvíc?

První spuštění

Ihned po spuštění mně zaujalo zcela přepracované rozhraní ve stylu WIE7 a Windows Vista:

Maxthon 2 - taby

Záložky Maxthon 2 a nové rozhraní

Okno prohlížeče nemá klasické okraje, na jaké jsme zvyklí z rozhraní stávajících Windows. To šetří místo. Vlevo od oušek panelů jsou ikony pro vylepšenou postranní lištu a Tab Manager (zobrazuje náhledy otevřených panelů). Vpravo od záložek panelů je ikona plus pro otvírání nových panelů. Nová je nástrojová lišta a její ikony. Adresní řádek je na její úrovni a nechybí upravitelné pole pro vyhledávání (ve standardu Maxthon nabízí Google, Ask Jeeves, Amazon, Technorati, Visual pomocí pixsy.com a Baidu). Menu se přesunulo doprava na stejnou úroveň s titulkem okna:

Pravý horní roh okna

Nová systémová tlačítka, menu a pole pro vyhledávání

Pod vyhledávacím polem najdete dvě nové ikony Web Tools (nástroje pro otevřenou stránku) a Tab Options (práce s panely).

Na obou předchozích obrázcích je vidět, že je Maxthon 2 stále ještě beta. Textová pole adresního a vyhledávacího řádku mají malou výšku – odřezávají text (na PC mám nastavené jiný systémový font).

Vpravo dole zaujme tlačítko s menu Zoom:

Zoom

Menu Zoom vpravo dole na stavovém řádku

Maxthon 2 na druhý pohled

Jak už jsem zmínil, je Maxthon 2 úplně přepracovaná verze prohlížeče Maxthon. Program obsahuje spoustu novinek (mnoho z nich ještě není ve stávající betě zapracováno).

Jednou z pěkných funkcí je vyhledávání označených slov. Stačí označit jedno nebo více slov, která chci hledat. Pak stačí krátce zatáhnout levým tlačítkem myši. Když se u ukazatele myši objeví malé plus stačí pustil tlačítko myši. V novém panelu se objeví výsledky hledání ve výchozím vyhledávači:

Ukazatel myši

Vyhledávání krátkým přetažením myší

V prohlížeči také přibyla lišta Find in Page podobná liště ve Firefoxu. Podobná je také funkce lišty, pomocí které lze hledat na právě zobrazené stránce:

Lišta Find

Hledání na stránce

Zcela přepracované bylo Setup Center (dostupné také skrze příkaz max:config). Nastavení programu už není přes dialogové okno, ale přímo v novém panelu. Je to docela přehledné.

Předělaná byla postranní lišta (Sidebar), která v základu obsahuje přepracované oblíbené položky, uživatelský účet a RSS čtečku.

V nové verzi naštěstí nechybí tzv. Boss Key. Klávesová zkratka (byla oproti 1.x verzi změněna) rychle skryje prohlížeč (zmizí také tlačítko z lišty Windows). Samozřejmostí je blokování vyskakujících oken a kvalitní filtr obsahu. Novinkou je víceuživatelský systém – User Account System. Různí uživatelé mohou používat Maxthon s vlastním nastavením. Připravuje se integrovaný download manager.

Maxthon 2 nabízí novinky také co se týká práce s panely. Nyní můžete mít najednou otevřeno více panelů vedle sebe nebo pod sebou (užitečné). V novém Maxthonu se změnila klávesová zkratka pro otevření nového panelu. Místo stávajícího Ctrl+N (nyní dělá kopii aktivního panelu) autoři zvolili standardnější Ctrl+T.

Bezpečnost Maxthonu byla posílena funkcí Maxthon Security Updates. Ty stahují neoficiální bezpečnostní záplaty ze serveru Secunia.

Maxthon 2 – inspirováno přírodou

Beta verzi Maxthonu 2 testuji několik dní. Maxthon se chová stabilně a ani jednou nespadl. Osobně mi příliš nevadí, že není k dispozici čeština.

Maxthon 2 přináší velké množství nových funkcí a ještě lepší možnost upravit prohlížeč k obrazu svému. Tvůrci programu měli vždy šťastnou ruku do prohlížeče doplnit užitečné funkce. To se povedlo i v případě druhé verze.

Maxthon 2 nezapře inspiraci prohlížeči velké trojky. Ve druhé generaci Maxthonu najdete prvky z WIE7, Firefoxu i Opery. Osobně mi to nijak nevadí, protože mi to přináší užitek. Navíc mi způsob, jakým jsou vlastnosti převzaté a zasazené do Maxthonu, vyhovuje. Už se těším na konečnou verzi Maxthon 2.

Souvislosti

Linky na víkend 110

Vzhledem k pátečnímu státnímu svátku vychází Linky už ve čtvrtek.

Web Design je z 95 % typografie (2. část)
Další překlad od SuE. Pod dojmy z jeho čtení jsem už lehce poupravil pár svých webů.
Creating Advanced Custom Search Engines
John Biundo a Eric Enge přináší praktický postup pro vytvoření vlastního vyhledávání pomocí Google.
PayPal v praxi: žádný velký zázrak
Jan Baranyk testoval platební systém PayPal.
Start your day off right
Mike Horowitz o nové vlastnosti Google Apps for Your Domain – vlastní startovací obrazovce.
Zabezpečení PHP instalace
Milan Krylco se vyplatí zabezpečit na instalaci serveru Apache, PHP a MySQL.
WebTop100 2006: jak (ne)kvalitní jsou české komerční weby?
Jan Ambrož o jedné soutěži.
Measuring the type and level of conversations of blogs
Jak moc se dá s Vaším blogem pohovořit?
Web 3.0 Does Not Validate
Nick Bradbury o jenom článku z NY Times.
Nový portál TakeIT.cz: do hry vstupuje Internet Trading
Jan Ambrož o novém vyhledávači zboží. To logo je vážně perla. Nielsena by kleplo.

iCapture – jak to vidí Safari

iCapture je webová služba, která zobrazí zadanou webovou stránku tak, jak ji vidí uživatel v prohlížeči Safari RSS (Apple). Služba iCapture už funguje docela dlouho a sám ji čas od času používám, ale ještě jsem o ní nic nenapsal.

Právě teď iCapture zobrazuje screenshoty ve formátu PNG pomocí OS X 10.4.4 a prohlížeče Safari verze 2.0.3. Stačí zadat adresu webové stránky a opsat kód z captcha. Aplikace iCapture po chvíli nabídne odkaz na PNG obrázek dané stránky.

Pokud nemáte přístup k Mac počítačům, tak může být iCapture nástroj přesně pro Vás.

Souvislosti