Linky na víkend 154

MySQL – čeština a slovenština
Vilém Málek
Nový SeznamBot běží naostro
Solamyl informuje o spuštění nového robota.
Card Sorting: Mistakes Made and Lessons Learned
Sam Ng o omezeních card sortingu.
Vznik organizace pro podporu E-mailu a komunikace na Internetu
Michal Kec
Google Presentations Released
Philipp Lenssen o nové prezentační on-line aplikaci Google.
Dizajn zadnej steny techniky
Robert Madaj se ptá, proč návrháři kašlou na zadní stěny výrobků.
Counting Clicks
Andy Greenberg se ptá Shuman Ghosemajumdera (Google) na podvodné klikání.
Tabs, Used Right
Jakob Nielsen radí, jak správně navrhnout záložky.

Původ příjmení Bureš

Jmenuji se Jiří Bureš (to mnozí z vás ví). Nerad dělám zbytečnou práci. Proto taky právě teď čtete tento text. Odpoledne jsem asi hodinu hledal pro svého syna původ a význam našeho společného příjmení. A protože jsem význam příjmení Bureš neznal a zdůvodnění, že se jedná o patvar budoucího času druhé osoby jednotného čísla slovesa být, jsem rázně odmítl, jsem zasedl k webovému prohlížeči a nastartoval Google.

První odkliknutý výsledek výrazu význam příjmení Bureš mě sice dobře naladil, ale věta tolik tedy o příjmení Mašek a příště se už mohou těšit na přečtení ti, kterým bylo dáno do vínku po rodičích příjmení Bureš mě zase odladila. Paní učitelka jistě nepočká na zveřejnění pokračování.

A tak jsem klepal na další výsledky vyhledávání. Zkoušel nové výrazy s Burešem i bez něj. Proklikával se často zmatenou navigací a nefunkčními moderními weby. Všechno marné. Naštěstí jsou tady staré a nemoderní weby, které obsahují kvalitní informace. Přes stránku Příjmení na internetu jsem se dostal na letité stránky Czech Surnames a Frequent Czech Surnames – rank 20 – 100. Tam se z příjmení Bureš vylouplo jméno Burian respektive Burjan. Tak a teď už konečně dostávám k vysvětlení původu příjmení Bureš.

Odkud je Bureš

Příjmení Bureš patří mezi příjmení, která pochází z biblických, staroslovanských nebo staročeských rodných nebo křestních jmen. V případě příjmení Bureš se jednalo o nahrazení části jména koncovkou š. Bur-ian se změnil na Bureš. Burian nebo Burjan je staročeské jméno, které vychází ze spojení burja Jan nebo búrný Jan, což znamená bouřící Jan.

A jakou to má souvislost s webem?

Jak souvisí původ příjmení Bureš s webem a tímto obvyklým obsahem tohoto blogu? Část jste si už mohli přečíst. A jaké jsou další příčiny nedohledatelnosti informací? Hodně informací se neustále opakuje. Zanáší se do nich chyby přepisem. Kvalitních informací je velmi málo (viz třeba rozsah Wikipedie převedený do klasické knihovny) a často jsou nedohledatelné. Weby nejsou ideálně navržené. Texty nejsou dobře napsané. Jejich autoři necitují a neodkazují na zdroje. Lidé hledají jiné výrazy než použil autor textu.

Ale kdo chce, ten najde třeba i původ svého příjmení. Mimochodem znáte původ svého příjmení? Zdraví vás Zemědělec Bouřící Jan.

Tak trochu bez komentáře

IBM Lotus Notes 8 a IBM Lotus Domino 8 představují první řešení podnikové spolupráce, které bylo vytvořeno zejména podle požadavků jeho uživatelů.

Výše uvedenou větu jsem si přečetl u IBM v tiskové zprávě IBM uvádí Lotus Notes a Domino 8 – platformu pro efektivní komunikaci a týmovou spolupráci. Takové sdělení je velmi smutné, ale spoustu věcí vysvětluje.

Souvislosti

Proč málo používám Operu

Nějaký Walter mi doporučil toto: priste zkus operu. varovani je vysoce navykova. Ne že bych prohlížeč Opera neměl nainstalovaný na každém počítači, který používám (z mnoha dobrých důvodů). Čas od času Operu spustím za nějakým méně obvyklým účelem. Ale Opera mi nikdy nepřirostla k srdci. Třeba ale Walter nemyslel Operu, ale operu. Konec konců to o napsal malé.

Petr Staníček šlápl do vosího hnízda, když zveřejnil článek A proč vy nepoužíváte Operu? (ve zrušené diskuzi se ukázalo, že nadpis byl málo výstižný). Proto se zeptal znovu a lépe Tak ještě jednou, polopatičtěji. Proč nepoužíváte Operu? Tak jsem se zamyslel a tady je důvod, proč nepoužívám webový prohlížeč Opera: nesedí mi.

To je ten hlavní důvod. Samozřejmě je tady ještě pár racionálních důvodů:

  • Opera má takový divně oteklý vzhled se kterého je cítit nadřazenost GUI nad webovou stránkou a operačním systémem.
  • Opera je překombinovaný kojzl, který se tím ani netají. Místo složitého uživatelského rozhraní plnotučné Opery bych dal přednost nějaké svižnější light verzi.
  • Opera občas divně zobrazuje písmo (a to nezvětšuji ani jinak nenastavuji fonty).
  • Ve standardu po instalaci není zobrazený stavový řádek.
  • Úprava nástrojové lišty je divná. Nevidím třeba popis funkce tlačítek na nástrojové liště. Jednotlivé lišty se divně přetahují myší.
  • Opera ve standardu neumí Alt+D pro přesun kurzoru do adresního řádku.
  • Opera subjektivně pomalu startuje a pomalu načítá stránky (zdůrazňuji slovo subjektivně). Než se načtou obrázky, tak se kurzor myši hodně protočí.
  • Nikdy jsem nezačal používat pokročilé funkce Opery. A to jsem se vždycky snažil. Jiné programy to umí líp nebo to Opera nedělá tak, jak bych po ní chtěl. A nebo je mi ta funkce na nic.

Operu používám už několik let a mám nainstalovanou její poslední verzi. Nikdy se ale nestala mým hlavním prohlížečem. Vůbec mi nevadí, že není Open Source nebo že spoustu věcí můžu nastavit nebo doinstalovat. Na každý pád je škoda, že je tak málo rozšířená. Tož tak.

Souvislosti

CIAF 2007

Letošní letecký den CIAF 2007 se vydařil. Deštivé počasí se o víkendu zlepšilo, nedělní cesta byla klidná, fotky z CIAF 2007 taky docela ujdou a klobásky byly tak akorát.

Loňský CIAF 2006 mi unikl. Cestou z PWP2006 se vedení naší výpravy rozhodlo místo do Brna jet rovnou domů (byl jsem saturován návštěvou Open Day Přerov 2006). Letos jsem se nechal nalákat hlavně na americké vojenské letouny, které jsem zatím na vlastní oči neviděl.

B-1B Lancer

Bombardér Rockwell International B-1B Lancer

Lancer působil majestátně a docela strašidelně. F15 Eagle je proudovou stíhačkou mého mládí. Mig-29 byl takový nějaký pomačkaný (ten Slovenský vypadal, jako by jej opravovali kladivem). Vesele pomalovaný E-3A systému AWACS a C-17 Globemaster byly vidět zdaleka.

Americký pilot F15

Letec u F15

Kolem jedenácté nebylo u stojánky moc lidí a tak se dalo docela dobře fotografovat. Na modré obloze byly bílé mráčky, slunce dobře svítilo a piloti ochotně pózovali.

Němec u Phantomu

Německý letec

Tajně a naivně jsem věřil, že zaparkuji u tuřanského letiště. Ale protože nejsem VIP, tak mě pořadatelé navedli na parkoviště u starého letiště. Protože jsme přijeli mimo hlavní nával a ve správný čas, tak jsme se dostali do bezplatného autobusu i s kočárkem a v plném počtu (zpět jsme jeli větší část cesty na parkoviště dokonce sami). Navíc bylo parkoviště dobře střeženo:

Koňmo

Brněnská jízdní policie

Stránky Czech Airshow Agency by zasloužili trochu poupravit. Nepůsobí zrovna dokonale reprezentativním dojmem. Hlavně kvůli roztříštěnému vzhledu staršího střihu, místy nejasnou navigací a pidipísmu. Na každý pád jsem ale na nich vždy získal aktuální a přesné informace o CIAF 2007. A to je hlavní.

Linky na víkend 152

Kam kráčí HTML?
Pavel Salvet nejen o HTML 5.
S mikroformáty přijde Web 3.0
Martin Hassman přehledně o mikroformátech.
Thinking in the Right Terms: 7 Components for a Successful Web Site Redesign
Jared M. Spool a rady k úspěšnému zvládnutí redesignu.
Fancy Formatting, Fancy Words = Looks Like a Promotion = Ignored
Jakob Nielsen – efektní zdůraznění nemusí zdůrazňovat.
Mýtus o počtu kliků
Martin Snížek (já bych to nenazval mýtem, ale zlatým teletem).
Why we need standards support in HTML email
David Greiner o potřebě vylepšení podpory standardů v e-mailových klientech.
Latinský slovník on-line a něco málo k tomu
Dalibor Behún – repetita iuvat.

Podpora CSS v e-mailových klientech

Jaká je podpora CSS v současných e-mailových klientech? Na tuto otázku dostanete odpověď po přečtení článku A Guide to CSS Support in Email: 2007 Edition. David Greiner se zaměřil na čtyři webové e-mailové aplikace, pět e-mailových klientů pro MS Windows a čtyři klienty pro Mac OS.

Zastávám názor, že e-mail by měl mít prostou textovou podobu. Takto byl koncipován a takto je nejlépe přenositelný i zobrazitelný. Realita je ale trochu jiná. Většina e-mailových klientů podporuje HTML formát e-mailových zpráv. Spousta uživatelů vyžaduje HTML e-maily bez ohledu na zřejmá rizika. Ale e-mailoví klienti kombinaci HTML a CSS nezvládají.

Hodně špatně jsou na tom s podporou CSS on-line e-mailoví klienti. Kraluje stará verze mailu od Yahoo!. Desktopové aplikace pro práci s e-maily na tom překvapivě nejsou lépe. Snad s výjimkou perfektního Thunderbirdu a Mac Mailu. Úplně propadla Eudora a Lotus Notes.

A Guide to CSS Support in Email: 2007 Edition je dobrým zdrojem pro všechny, kteří se vydají na tenký led tvorby šablon HTML e-mailů. Přehledné tabulky se seznamem podpory CSS selektorů a vlastností stojí za pozornost.

Střípky a střepy z PWP2007

Poslední poslední webdesignerský potlach 2006 naštěstí nebyl poslední. A ten letošní nemusí být poslední, protože je prý prostřední. Tak uvidíme napřesrok.

Než se pustíte do čtení, tak se chvilku zamyslete. Jestli chcete napsat komentář o tom, jak vás už otravuje pořád číst spoty o PWP, jděte rovnou do komentářů, komentujte a dál nečtěte.

Po potlachu jsem si řekl, že o něm napíšu s odstupem a nadhledem. Jednak budu moci odkázat na články ostatních potlachářů a pak taky získám zdravý odstup. Dnes musím říct, že se místo nadhledu dostavila skleróza. Takže místo smysluplného povídání následuje pár odrážek a taky trocha potměšilého obrázkového SEO. Co mi uvízlo v paměti z letošního PWP:

  • Hned v pátek večer se nad zbytky vynikajícího borůvkového koláče paní webmásterové.cz strhla debata na téma drobečkové navigace. Bohužel nikdo neměl zrovna po ruce fotyho aparát, takže se názorné fotodokumentace nedočkáte.
  • Doufám, že jsme s Plaváčkem v pátek večer Kahiho našimi rozumy neznechutili.
  • Na WC nerozbitný mobil Pavla Kouta je taky nepromokavý. Přežil noční deštivý pobyt pod širým nebem.
  • Žirafka dorazila. Víc se neříká, ale bylo to dobrý…
  • Yuhů nás ve své audiovizuální prezentaci seznámil se vznikem Hané.

    Lidé na molu

    Yuhů, Marek a Kačenka

  • Kombinace klobáska, Gambrinus, čuník a Modrý portugal je opravdu výživná. Aneb (zlý) sen každého vegetariána:

    Vhodné potraviny pro vegetariány? Čuník na roštu to asi nebude.

    Potravina pro vegetariány nevhodná leč lahodná

  • Na PWP2007 dorazil i Martin Malý. Jeho opožděný příjezd potrestal Plaváček:

    Facka

    Lešetický tluče Malého

  • Dobrou náladu umocnil Pixyband a dvojice MacBooků (Weird Al Yankovic nemá chybu):

    To není kapitán Corelli. To je Pixy a mandolína.

    Mandolína kapitána Pixyho

  • Rojova prostata prý začíná modrat.
  • Výsledek fotbalového utkání pohlavně a profesně smíšených družstev neznám. Utkání bylo přerušeno pro tmu a úplné vyčerpání některých hráčů.
  • Někteří účastníci se sami přiznali k chronickému alkoholismu:

    Alkoholik nebo klaun? Brbla žertéř.

    Ten nos je z chlastu. Brbla to sám přiznal.

  • Konec konců se v neděli ráno prokázalo, že byste na potlachu jen těžko hledali abstinenta:

    Sklenice od piva by se neměla dostat do rukou abstinenta

    Potřeby abstinenta

  • Brbla se na vycházku do arboreta vydal dvakrát. Našli jste ty brýle?
  • Nedělní česnečka neměla chybu.
  • Než jsme dojeli domů, tak auto přestalo vrzat.
  • Po cestě jsme se ještě zastavili ve vyjmenovaném městě. A bylo tam krásně.
  • Podařilo se mi zveřejnit fotky z PWP2007.

A další vzpomínky z PWP2007 jsou bohužel přehlušeny dozvuky poplácávání sebestředných elitářů.

Souvislosti