Weblogy CZ Weblogy CZ - Komentáře

Komentáře na domácích weblozích

Komentáře jsou na weblozích často používanou funkcionalitou. Pro autora je důležitá zpětná vazba. Pro čtenáře je vítaná možnost přidat svůj názor. Názory čtenářů upřesňují nebo i opravují komentovaný příspěvek. Někdy jsou dokonce zajímavější než samotný spot. V dalším díle volného seriálu o českých weblozích jsem se 29. 10. 2003 podíval na používání komentářů na domácích weblozích.

Zdrojová data

Jako vzorek jsem použil Top 50 weblogů podle TopList. Část weblogů, zařazených do testu nebyly do testu zařazeny. Jeden blog nešlo otevřít. Jiné blogy blogy nejsou (jedná se o agregátory zpráv z jiných blogů, stránky nesplňují charakteristiky blogů apod.). Nakonec tedy bylo do testu zařazeno 44 weblogů.

Komentáře

Přítomnost komentářů, způsob řazení, položky (nutné) pro vyplnění jsou do značné míry ovlivněny používaným publikačním systémem. Toto je případ rodiny blogů na Pooh.cz, ale samozřejmě také ostatních (Bloguje.cz, Lide.cz). Uživatel takového systému většinou nechce, neumí nebo nemůže nastavení měnit.

4 weblogy nenabízí vůbec možnost vkládání a zobrazování komentářů. 3 weblogy nabízí pouze obdobu knihy návštěv.

Řazení komentářů

Podle mého názoru je vhodné, aby byly komentáře řazeny chronologicky od nejstarších po nejnovějších. Je to přirozené. Skutečnost je ale zcela opačná. 40 weblogů, které obsahovaly komentáře, mělo toto řazení komentářů:

Na druhou stranu lze řazení změnit. To je třeba případ weblogů z rodiny Pooh.cz.

Povinné položky

Ne všechny weblogy nabízí komentujícím všechna pole pro zadání. Na weblozích se vyskytují především tato pole: jméno, URL, e-mail, nadpis, komentář.

Výskyt polí pro zadání komentářů
PoleVýskytPovinné
Jméno39 (98 %)54 % (53 %)
URL33 (83 %)0 % (0 %)
E-mail39 (98 %)0 % (0 %)
Nadpis19 (48 %)47 % (23 %)
Komentář40 (100 %)70 % (70 %)

Legenda

Výskyt
Počet weblogů, které mají ve formuláři dané pole obsaženo.
Povinné
Procento blogů, na kterých je tato položka povinná z blogů, na kterých se pole vyskytuje. V závorce je procento vůči celkovému počtu hodnocených blogů.

Asi není překvapivé, že všechny formuláře pro zadání komentáře obsahují pole pro zadání textu komentáře. Jeden weblog nemá pole pro zadání jména (na erotoblogu to nepřekvapí) a jeden pro zadání e-mailu. Méně než polovina weblogů nemá pole pro zadání nadpisu komentáře.

Většina weblogů povinné položky označuje (hvězdička, změna barvy, tučnosti písma). Některé blogy ale povinné položky nevyznačuje. To snad nevadí, pokud je povinné zadat text komentáře (tam se to předpokládá), ale pokud je povinný nadpis, který komentující nezadá a po upozornění se nabídne smazaný formulář, je to špatně.

Závěr

Většina weblogů (70 %) povinně vyžaduje zadat komentář. Ve 30 % komentující mohou vesele vkládat prázdné komentáře (žádná kontrola není dobrá kontrola). Více než polovina autorů nepožaduje zadat jméno komentujícího. Čtvrtina všech weblogů požaduje zadat nadpis (48 % blogů toto pole obsahuje).

Většina komentářů řadí komentáře chronologicky. Některé ale nabízí možnost reagovat na konkrétní příspěvek (takové malé diskusní fórum) a ten vložit do stávající struktury (některé ale příspěvek do struktury nezařadí).

Některé weblogy u komentářů nezobrazují datum a čas vložení komentáře a to může velmi mást uživatele. Ten se nemá čeho chytit. Neví, jestli přibyly nějaké nové komentáře. Není mu zřejmý způsob řazení komentářů.

Použitelnost snižuje oddělení seznamu komentářů od formuláře pro zadání komentáře. Výhodou také je zobrazení textu spotu a formuláře pro zadání komentáře na jedné stránce.

Ke stažení

Komentare.zip (9958 B, sešit ve formátu MS Excel) - zdrojová data vč. seznamu testovaných weblogů a poznámek.

© 2004 Jiří Bureš

conVERTER | conBLOG | Mapa webu

TOPlist