Weblogy CZ Weblogy CZ - Kdy blogujeme - den/server

Den publikování spotů podle serveru

Který den nejvíc přeje blogování? Letos to je středa, loni úterý (viz Kdy blogujeme - den publikování spotu). Liší se ale výsledky v závislosti na blogovacím serveru?

Každý mi asi dá za pravdu, že Bloguje.cz, Lidé.cz a Pooh.cz se dost liší. A pravděpodobně se liší i lidé, kteří tyto systémy využívají. Očekával jsem tedy, že se asi budou lišit i výsledky této analýzy.

Zdrojová data

Zdrojová data pro analýzu pochází ze serverů Bloguje.cz, Lidé.cz a Pooh.cz za období 1. 7. 2003 - 19. 9. 2004. Více informací o zdrojových datech najdete na úvodní stránce analýzy kdy blogujeme.

Výsledky

Na následujícím grafu je vidět rozložení počtu publikování spotů (poměrově) v jednotlivých dnech týdne za téměř ¾ roku 2004 podle blogovacích serverů.

Dny publikování spotů v roce 2004 podle serverů

Rozložení publikovaných spotů v roce 2004 podle serverů

Očekával jsem, že se bude podobat server Bloguje.cz a Lidé.cz. Vedla mě k tomu skutečnost, že každý ze systémů využívá široké spektrum autorů. Pooh.cz je přece jenom víc ovlivněn osobou Daniela Dočekala a taky počet autorů je menší a oproti ostatním víc polarizovaný. Docela mě překvapilo, že nejvíc se odlišuje Lidé.cz.

Lidé.cz

Lidé.cz mají velmi vyrovnaný celý týden. A to včetně víkendu. Nejslabší co do počtu publikovaných spotů není překvapivě některý z víkendových dnů, ale čtvrtek a sobota patří k nejsilnějším dnům.

Bloguje.cz

Bloguje.cz se dost podobá Pooh.cz. Nejslabším dnem je sobota. Propad je více než znatelný. Nejvíc se publikuje v první polovině týdne (vede středa).

Pooh.cz

Nejsilnější dny připadají na středu a pátek. Nejméně se na Pooh.cz bloguje v sobotu a v neděli.

Čím to?

Pokles aktivity blogerů o víkendu je celkem pochopitelný. Proč se ale jednotlivé servery od sebe liší může mít více vysvětlení. Podle mého názoru to může být typem uživatelů, kteří daný systém využívají. Počet školáků a středoškoláků, vysokoškoláků a pracujících? To znamená, že je tu vliv věku blogerů? Nebo jejich sociální postavení? Opravdu nevím. Potřebná data nemám k dispozici. A s velkou pravděpodobností je nemají k dispozici ani provozovatelé serverů.

© 2004 Jiří Bureš

conVERTER | conBLOG | Mapa webu

TOPlist