Weblogy CZ Weblogy CZ - Stránka 404

České weblogy a stránka 404

Stránka 404 by měla být nabídnuta, když uživatel požaduje neexistující stránku. Stránka 404 by měla především srozumitelně informovat o vzniklé situaci a nabídnout cestu z tohoto stavu (především vhodnou navigací). V dalším díle volného seriálu o domácích weblozích jsem se 12. 3. 2004 podíval na to jestli domácí weblogy nabídnou uživateli tzv. stránku 404 místo prázdného dokumentu.

Jako vzorek jsem použil Top 50 weblogů podle TopList. Dále jsem  do rozboru zařadil 10 významných domácích, především vývojářských, weblogů a pro další srovnání ještě 13 zahraničních vývojářských blogů a 20 nejnavštěvovanějších webů na TopList a Navrcholu.cz.

Metodika

Adresu weblogu (webu) tak, jak ji nabízí TopList, jsem doplnil neexistujícím názvem souboru (většinou k2758q.htm) a čekal, jak se server zachová.

Výsledky

Graf: Nabídka stránky 404

Stránka 404: poměr blogů a webů nabízejících stránku 404

Nejnavštěvovanější weblogy TopList

Padesátka nejnavštěvovanějších weblogů podle TopList se chová takto:

Odborné domácí weblogy

Pro srovnání jsem desítku dalších významných domácích vývojářských weblogů (nejsou zahrnuty blogy z Top50 TopList):

Odborné světové vývojářské blogy

Třináctka významných světových weblogů se k problém řeší takto:

Nejnavštěvovanější domácí stránky

Pro výzkum jsem zvolil 10 nejnavštěvovanějších stránek TopList dne 11. 3. 2004, které jsem doplnil 10 za měsíc nejnavštěvovanějších stránek Navrcholu.cz (bez erotiky). Tady jsou výsledky:

Závěr

Trochu mě zklamalo 40 % domácích odborných blogů. Pořád ještě máme co dohánět - 7 z 10 významných světových vývojářských blogů stránku 404 nabízí. Neuspokojí to, že pouhá čtvrtina nejnavštěvovanějších domácích blogů na stránku 404 rezignuje.

Zdrojová data (zazipovaný soubor xls) si můžete stáhnout. Soubor obsahuje seznam blogů a webů, to jestli nabízí stránku 404 a stručné poznámky k jednotlivým položkám.

© 2004 Jiří Bureš

conVERTER | conBLOG | Mapa webu

TOPlist