Weblogy CZ Weblogy CZ - Barvy

České weblogy a barvy

Rozbor českých weblogů z hlediska použitých barev. Jako původní vzorek jsem použil Top20 weblogů z Toplistu z 3. 3. 2002, který byl postupně doplněn (do tohoto rozboru byly nově zařazeny díky své návštěvnosti weblogy Digitální weblog, Rider.cz a Vosa na jazyku). Měření jsem provedl 10. a 11. 4. 2003.

Pro měření jsem použil vlastní program ColorCounter.

Barevné proužky v tabulce - ColorStrip zobrazují procentní zastoupení jednotlivých barev, tj. plochu, kterou jednotlivé barvy na stránce zabírají.

Barvy

Rozbor významných českých weblogů - použité barvy
WeblogColorStrip
AcidLogColor Strip: AcidLog
Blogistický weblogColor Strip: Blogistický weblog
conBLOGColor Strip: conBLOG
DagblogColor Strip: Dagblog
Digitální weblogColor Strip: Digitální weblog
E-deníkColor Strip: E-deník
Hlava.netColor Strip: Hlava.net
internet marketingColor Strip: Internet marketing
Jen tak zlehkaColor Strip: Jen tak zlehka
Letem světemColor Strip: Letem Světem
machal.creativity.czColor Strip: machal.creaticity.cz
Marigoldův blogColor Strip: Marigoldův blog
Minimag.czColor Strip: Minimag.cz
NárazníkColor Strip: Nárazník
Pixyho blogyColor Strip: Pixy
PoohColor Strip: Pooh
Poznámkový blok (Deníček)Color Strip: Deníček.net
RG~blogColor Strip: RG~blog
Rider.czColor Strip: Rider
Sova v sítiColor Strip: Sova v síti
Svět pohledem studentaColor Strip: Svět pohledem studenta
TechblogColor Strip: Techblog
The Wild MudColor Strip: The Wild Mud
Vosa na jazykuColor Strip: Vosa na jazyku
WebSky.czColor Strip: Websky.cz
Weblog pro E-LEARNINGColor Strip: Weblog pro E-LEARNING
Yuhůův weblog o webuColor Strip: Yuhůův weblog o webu

Metodika

Prohlížeč byl nastaven na šířku 800 pixelů. Titulní stránka weblogu byla celá sejmuta a uložena do bitmapového obrázku barevné hloubky 24 bitů (TrueColor).

Následně byla u obrázků snížena barevná hloubka na 8 bitů (256 barev). Byl použit program Paint Shop Pro a funkce Optimizet Median Cut nebo Optimized Octree a jako redukční metoda Nearest Color (u stránek s použitými 24b obrázky pak případně metoda Error Diffusion). Rozhodující pro volbu příslušné metody byl subjektivní dojem - nesmělo dojít k viditelnému zkreslení barev. Důvodem ke zmenšení barevné hloubky je snížení počtu barev a tím ke zrychlení analýzy stránky v programu ColorCounter. Většina weblogů na svých stránkách používá minimum barev a zmenšení barevné hloubky se jich nijak nedotklo. Snížení barevné hloubky zasáhlo především stránky s fotografiemi popř. obrázky s mnoha barvami. Použité metody redukce barev do značné míry zaručují zachování barevné charakteristiky stránky.

ColorCounter

V aplikaci ColorCounter se otevře uložený obraz stránky. Aplikace projde celý obrázek a u každého pixelu načte jeho barvu. Zjistí, jestli pro danou barvu existuje záznam v paletě dosud zjištěných barev. Pokud ano, pak zvětší o hodnotu 1 počet výskytů dané barvy. Pokud ne, pak založí novou položku v paletě a nastaví počet výskytů na 1.

Po průchodu celým obrázkem jsou barvy seřazeny podle počtu výskytů. Na takto seřazené barvy je použita ABC analýza. Do ColorStripu jsou pak zapsány barvy, které na stránce zabírají 99 % plochy. Barvy jsou v ColorStripu řazeny podle pořadí počtu výskytů v poměru jejich plochy v obrázku.

Výsledek rozboru

Většina významných weblogů má velmi světlé pozadí (vesměs bílá nebo velmi světle šedá). Dále se často vyskytují různé odstíny šedé a modré barvy a černá (převažující barva písma). Poměr a výskyt barev je patrný z obrázku:

ColorStrip ze všech významných weblogů

Poměrné zastoupení barev na všech weblozích

Tabulka uvádí 20 nejčastěji použitých barev. Není zde zohledněn absolutní počet barev (plocha), protože různé stránky mají různou plochu. Platí tady pravidlo 1 stránka = 1 hlas.

20 nejčastěji použitých barev
BarvaVýskytABC
#FFFFFF29,2 %29 %
#FEFEFE22,2 %51 %
#0000003,8 %55 %
#DEF1FF3,2 %58 %
#FAF9C93,0 %61 %
#EFEFEF2,7 %64 %
#B1D3EC2,6 %67 %
#3333332,6 %69 %
#FFFFEF2,5 %72 %
#FBFBFA2,0 %74 %
#DEDEDE1,8 %75 %
#CCCCCC1,7 %77 %
#FFFF001,6 %79 %
#FFFDFB1,3 %80 %
#F7A5081,2 %81 %
#FFF9EF1,1 %82 %
#F7F7F71,0 %83 %
#99BEC11,0 %84 %
#BBBBBB1,0 %85 %
#A9D1F60,9 %86 %

 Sloupec ABC zobrazuje součet procent předchozích hodnot ve sloupci Výskyt. Např. 55 % u řádku #000000 znamená, že barvy #FFFFFF, #FEFEFE a #000000 se vyskytují v 55 %.

Poznámka

Rozbor nezohledňuje subjektivní sílu působení jednotlivých barev (červená barva působí víc než např. šedá). Vhodný algoritmus, který by toto zohlednil mi není znám.

© 2004 Jiří Bureš

conVERTER | conBLOG | Mapa webu

TOPlist