Weblogy CZ Weblogy CZ - Validita (X)HTML a CSS

České weblogy

Jak jsou významné české weblogy validní? Rozšířený původní vzorek Top20 weblogů z Toplistu z 3. 3. 2002, který byl několikrát doplněn o další významné weblogy, jsem podrobil 6. 5. 2003 rozboru, jak autoři dodržují validitu HTML a CSS souborů svého weblogu.

Metodika

Pro validaci jsem použil osvědčené validátory HTML validátor na W3C a JIGSAW CSS validátor. Chyby, které zjistit validátor ale nemusí znamenat prohřešky proti danému standardu. Validátor je jen program, který nepostihuje všechny prvky dané normy (např. některé zjištěné CSS chyby, které ve skutečnosti chybami nejsou).

Z rozboru sledovaných weblogů vyplývají mj. tato zjištění:

Všechny sledované weblogy používají pro určení formy dokumentu CSS. Většina z nich využívá zápis v samostatném souboru (93 %).

Validita HTML a CSS

Rozbor českých weblogů: počet validačních chyb
WeblogHTMLCSSPoznámka
AcidLog18
Blogistický weblog550
conBLOG00
Dagblog00
Denicek.net262Všechny chyby CSS v souboru print.css.
Digitální weblog00
E-deník00
Hlava.net731
internet marketing1111
Jen tak zlehka9-Validátor nerozpoznal kódování. Stylový předpis je součástí CSS a validace stylu neproběhla.
Letem světem-0Sorry, I am unable to validate this document because on line 209 it contained one or more bytes that I cannot interpret as utf-8 (in other words, the bytes found are not valid values in the specified Character Encoding). Please check both the content of the file and the character encoding indication.
machal.creativity.cz74
Marigoldův blog810Stylový předpis je součástí HTML.
Minimag.cz4613
Nárazník7-Styl je definován v HTML - nešlo validovat.
Pixyho blogy03Testován http://www.pixy.cz/blogg/web/. Hlášení validátoru: font too few values for the property 90%/1.33 : 90%/1.33
Pooh7935
Poznámkový blok160
RG~blog00
Rider.cz20
Sova v síti00
Svět pohledem studenta03
Techblog131
The Wild Mud1506
Vosa na jazyku413Test 10. 5. 2003 (nový design, 2 sloupce): HTML: 105 chyb, CSS: 3 chyby.
WebSky.cz00
Yuhůův weblog o webu01

Další zjištění

Sledované weblogy jsou oproti obecnému stavu validity ostatních webů na velmi dobré úrovni. Je to dáno druhem lidí, kteří weblogy tvoří - významná část weblogů je tvořena profesionály v oboru nebo velmi poučenými nadšenci, kteří jsou příznivci dodržování standardů.

Ne všechny soubory mohly být validovány. Validátor, který byl použit pro testování vloženého CSS (okopírované ze zdrojového HTML kódu do textového pole validátoru) v době testu nezvalidoval žádný z vložených textů.

Mnohé chyby se opakují. Zjištěný počet tak v podstatě nevypovídá o počtu vyskytujících se skupin (druhů) chyb. Velká čísla pak mohou vypovídat o častém výskytu několika málo se opakujících chyb.

U CSS souborů je výskyt chyb poměrně malý a tak i odstranění chyb ve stylovém předpise nemusí být pro tvůrce velkým problémem.

© 2004 Jiří Bureš

conVERTER | conBLOG | Mapa webu

TOPlist