Tisícovka v p…..

Nemám rád chození do banky. Odpoledne mě ale jedna taková seance čeká. Nemám rád, když si mě někdo dopředu myslí, že jsem zloděj. Docela se těším, jak budu odpoledne bankéři vysvětlovat, že ten jejich rozpustilý bankomat místo dvou bankovek vyplázl jenom jednu. Proč já jenom manželce před vybíráním ukazoval, kde je ta kamera. Skoro jsem do ní i zamával. Škoda té tisícovky.

Dnes je pátek 28.5.1999

Možná si vzpomenete, že skoro na každé stránce bylo aktuální datum. Opravdoví čímani přidali i název dne. Jako by každý po probuzení okamžitě běžel spustit počítač a třesoucí se rukou vyklepal adresu Vaší osobní stránky, aby zjistil, kolikátého že je. Také jsem občas zatoužil po takové fíčuře, leč nestalo se. Trochu mě to trápilo. Přece každá stránka překypovala tolika možnostmi! Zaklínadlem doby byly portály. Autoři na ně plácali další a další funkce. A pak jako blesk z čistého nebe udeřil Google a analytici měli co rozebírát.

Zvítězila jednoduchost. Uživatel nechce slídit po stránce. Nepotřebuje mít vše naskládané na jednom místě. Uživatel potřebuje rychle a jednoduše splnit svůj ůkol. Rychle najít informaci a šupem pryč.

Občas je dobré se podívat na své stránky cizíma očima. Přiznat si, že ne každý prvek na stránce je nutný. Přinutit se nejméně jeden prvek bez milosti hodit přes palubu. A tohle párkrát zopakovat. Návštěvník to jistě ocení.

Našel Pixy svatý grál?

To, že používat na webu hezoučká písma instalovaná jen na počítači autora je šílenství, ví téměř každý. Že náhodným generováním pořadí různých fontů si tvůrce zadělává na problém vím i já. O Petrovi Staníčkovi vím, že kudy chodí a sedí propaguje přístupnost webových stránek a prostředkem je mu jednoduchost, je stará vesta. Co se fontů týká je jeho recept font-family: sans-serif.

Petr Staníček zveřejnil první výsledky hledání ideální stylové definicé písma pro naše prostředí. K dispozici dal podrobné výsledky testu (téměř 900 provedených testů).

A jak to dopadlo? Z použitých písem byla nečitelná max. 3 % – asi se projevilo, že vzorky sestavoval odborník, zajímavé by bylo vědět, jak by dopadly jinde používané definice písma. Petr konstatuje, že je nutné nechat volbu písma na uživateli a až pokud je třeba definovat písmo přesněji. Petr nabízí tyto kombinace:

  • typ Arial/Helvetica: sans-serif
  • typ Times (New Roman): serif
  • typ Courier (New): monospace
  • typ Verdana 1: Verdana,sans-serif
  • typ Verdana 2: Verdana,“Geneva CE“,sans-serif
  • typ Verdana 3: Verdana,“Geneva CE“,lucida,sans-serif
  • typ Georgia 1: Georgia,serif
  • typ Georgia 2: Georgia,“New York CE“,serif
  • typ Georgia 3: Georgia,“New York CE“,charter,serif

A co jsem si odnesl já? Nepoužívat Windows CE písma. CE macovská písma dávat za Windows definice. Na závěr předpisu uvést sans-serif/serif/monospace (nebo nedávat nic jiného). Mimochodem, nemáte nějaké problémy s čitelností conBLOGu?

Pixy (se) prekabátil

Nejsem sice první a ani si nemyslím, že jsem jediný, který si toho všiml, ale Pixy změnil design svého webu.

Trochu zvláštní předchozí design je ten tam a místo něj je tady sice klasický, ale o to více přehledný design nový. Mě osobně se líbí (co se týká prvkotin) stylování levé navigace (pěkné „zatlačení“ odkazů při přejetí myši). Také celkový dojem si zaslouží vysokou známku. Vylepšila se přehlednost.

A abych nezapomněl, v titulku webu najdete nové jméno – Pixylophone.

Weblogy CZ: Charekteristické znaky weblogů

Možná si ještě vzpomenete na článek Jsou všechny weblogy opravdu weblogy? (Sova v síti 22. 4. 2003) a mou reakci.

V dalším díle seriálu Weblogy CZ se podrobněji podívám na výskyt charakteristických vlastností weblogů.

Opakující se znaky, které se vyskytují na významných českých weblozích:

  • Chronologicky řazené příspěvky – 100 %
  • Trvalý odkaz – 96 %
  • Titulky příspěvků – 96 %
  • Čas publikování – 89 %
  • Plné znění příspěvků – 74 %

» Weblogy CZ – Znaky weblogů