Nová okna od gorily

Máme tady další z řady D. Keith Robinson\’s Gorilla Web Tips. Tip číslo 10 je věnován otevírání popup oken.

Otevírání nových oken po klepnutí na odkaz není z hlediska použitelnosti webových stránek zrovna dvakrát šťastné řešení. Uživatel je otevřením nového okna zmaten a někdy ho nové okno dokáže pěkně naštvat. Uživatelé mají často zapnuté blokování popup oken. Mnoho lidí má vypnuté skriptování, takže autor stránky neuspěje ani s JavaScriptem.

I tak je ale někdy užitečné se pokusit otevřít nové okno:

  • otevírání ne-HTML dokumentů (PDF, Word apod.),
  • otevírání web-aplikací (kalendáře, kalkulátory),
  • některé druhy obrázků.

Weblogy a přístupnost

Weblogy jsou z hlediska přístupnosti a použitelnosti na poměrně dobré úrovni. Téměř jistě to lze říct o těch, které jsou zaměřeny na webdesign, ale platí to i pro ty, které vznikají v nějakém blogovacím nástroji. Navíc jsou zde známé zásady pro vzhled blogů. Přesto a nebo právě proto weblogy hřeší proti pravidlům přístupnosti nebo použitelnosti.

Jedno z pravidel použitelnosti říká, že by na stránce neměly být odkazy se stejným textem, které odkazují na různé dokumenty. Weblogy toto pravidlo porušují téměř ukázkově svými trvalými odkazy. Existuje samozřejmě celá řada řešení:

  • Trvalé odkazy je možné nabídnout v titulku spotu. To ale může mást uživatele, který hledá obecně užíváný text trvalého odkazu.
  • Druhou možností je využít title a do něj vepsat např. název spotu nebo URI.

Podobný problém může vzniknout např. u odkazu na komentáře. Já jsem do title komentářů doplnil titulek spotu.

Wave 3.0

Wave 3.0 je nástroj, pro který je kontrola přístupnosti webových stránek hračkou. Wave zobrazí kontrolovanou stránku, kterou doplní o orámování boxů a své ikony – zobrazují se chyby, varování, vlastnosti stránky podporující přístupnost a také strukturální a významové prvky.

Na stránce wave.webaim.org najdete vedle klasických možností zadání adresy stránky a uploadu souboru i nástrojovou lištu (toolbar) pro prohlížeče Internet Explorer, Netscape a Mozilla. K mání je bookmarklet pro kontrolu aktuální stránky.

Dobrý web

Dobrý web je nový projekt Marka Prokopa a Internet info. Pokud máte rádi tiskové zprávy, je tu tisková zpráva o Dobrém webu.

Dobrý web přichází na domácí scénu s tím, co bylo k vidětí pouze v cizině. Láká případné zákazníky na sadu více méně volně dostupných užitečných nástrojů. Není to prázdná firemní prezentace. Obchodní stránka věci je podávána skrytou formou (tu zadáte e-mail, tam získáte dobrý pocit). Navíc se na projektu podílí (a že je to znát!) uznávaná autorita v oboru.

Doufám že se poučí pseudoreklamní kreativci a místo stupidních reklam začnou něco skutečně nabízet. Na Dobrém webu se mohou rozhodně přiučit.

Jak psát úspěšný weblog

Protože je tady konec týdne, tak přidám něco na odlehčení. Dionidium přináší návod na úspěšné blogování. Ve stručnosti:

  1. Splňte Zeldmanovy požadavky (linkujte co musíte zalinkovat).
  2. Odkazujte na profláknuté projekty (SimpleQuiz). Přidejte krátký prázdný komentář. Třeba něco ve smyslu každá další otázka je lepší, než ta předchozí.
  3. Vše opakujte.

Abych dostál předešlých rad, tak přidávám krátký komentář. Mě se SimpleQuiz celkem líbí…

ISSN weblogům 2.

ISSN je celosvětové unikátní číslo přidělované tzv. pokračujícím zdrojům. Od roku 1999 se ISNN přiděluje také on-line zdrojům. Weblogy požadovaným charakteristikám převážně vyhovují. Přesto je přidělení ISNN kódu téměř nemožné:

…osobním, inzertním a reklamním webovským stránkám, weblogům, „deníčkům“, on-line zpravodajům obcí, měst, škol a ostatním zdrojům obsahujícím informace určené úzkému okruhu návštěvníků. Tyto zdroje zatím nejsou pro systém ISSN prioritou…

Těmto zdrojům není ISSN přidělováno ani v případě, že vyhovují obecné definici pokračujícího zdroje.

O tom jestli přidělovat ISSN weblogům jsem na conBLOGu psal. Dnes jsem se skrze Zeldmana dostal na obsáhlý článek Compatibility of Weblogs and ISSN (Joe Clark).

Připomínám, že přidělování ISSN pro weblogy není jednotné. Většinou se národní centra rozdhodnou kód nepřidělit. Existují ale také vyjímky. Problém je patrně v této části podmínky: …bez předem stanovené doby ukončení…. ISSN asi nechce vypráskat čísla pro pochybné experimenty (přiznějme si, že drtivá většina weblogů nedožije do roka a do dne). Dalším důvodem může být odborná úroveň weblogů a nízká schopnost ISSN posoudit tuto úroveň.

V každém případě můžete vyzkoušet elektronický formulář žádosti o ISSN.