Mých Top 10 SW 2003

Každý má své oblíbené programy, bez kterých si neumí představit práci na počítači. Které programy mi nejvíc padly do oka v roce 2003? Tady je deset z nich.

b2
Na publikačním systému b2 je postaven conBLOG. Používám jej téměř denně. Po doplnění několika hacků je to vynikající nástroj pro blogování.
Connection Meter
Nezbytná pomůcka každého dialupisty. Kolik člověk protelefonuje (prosurfuje) mu řekne právě tento software.
MS FrontPage
Mnozí na FrontPage nadávají. Kdo ale program jenom trochu ovládá ví, že je to mocný nástroj pro tvorbu webových stránek. Nevím jenom, jak XP verzi donutit, aby nevkládala tvrdou mezeru jako  .
MS Outlook
Už dávno jsem zrušil papírové sklerotníky. Pošta, kontakty, připomínání v jednom.
MyIE2
Prohlížeč/nádstavba nad jádrem IE (a v nové verzi také nad jádrem Gecko). Tabbed browsing a mnoho dalších funkcí.
NewzCrawler
Bez RSS si už nedovedu práci na internetu představit. NewzCrawler je vynikající RSS čtečka.
Paint Shop Pro
Když obrázky, tak Paint Shop Pro. Jsem na něj zvyklý. Škoda jenom, že každá nová verze je znatelně pomalejší a menu přeházenější.
SmartSaver Pro
Když obrázky na internet, tak pořádně optimalizované. Ulead SmartSaver Pro je vynikající nástroj pro změnšování velikosti grafických souborů pro jejich publikování na webu.
TopStyle
Vynikající editor (nejen) CSS souborů. TopStyle nemá chybu.
Windows Commander
Windows Commander alias Total Commander je perfektní manažer souborů. Kdo si na něj zvykne, ten si bez něj neumí představit život.

Evoluční redesign

Osobně nejsem příznivcem revolučních rešení (vím jak takové revoluce obvykle končí). Co se týká redesignu webu, dávám přednost evolučním řešením. Při redesignu conBLOGu jsem některé věci nedostáhl s tím, že se k nim později vrátím. Výsledkem je, že mám skříň naplněnou několika kostlivci. Jedním z restů je nedořešené klikací logo.

conBLOG byl na samém počátku koncipován jako weblog webu conVERTER. Chtěl jsem psát pouze o věcech, které přímo s tímto webem souvisely. Proto byl také conBLOG úzce provázán s mateřským webem. Evoluce ale rozdala karty jinak. Čtenáři obou webů jsou do značné míry dvě odlišné skupiny. Přesto ale klikací logo stále odkazuje ne na domovskou stránku blogu conBLOG, ale na domovskou stránku webu conVERTER. A to může být problém pro návštěvníky conBLOGu, kteří očekávají odskok na conBLOG (tolik mi napovídají statistiky webu).

Chci se tedy zeptat vás čtenářů, kam by mělo klikací logo odkazovat? Jaký je váš názor na tuto věc? Uvítám také náměty na další vylepšení (o chybě zobrazení popisků komentářů v rodině prohlížečů Mozilla vím). Můžete psát také na e-mail.

Znáte chamelóna?

K-Meleon je malý a rychlý prohlížeč pro Windows postavený na jádře Gecko. Pokud vám nevyhovuje Internet Explorer (nedivím se) nebo se chcete odlišit a nepoužívat prohlížeč Mozilla nebo Firebird, můžete vyzkoušet volně dostupný K-Meleon (od 23.12.2003 ve verzi 0.82).

Pokud vám nevyhovuje Mozilla svou těžkopádností, může být K-Meleon volbou právě pro vás. Na druhou stranu bude asi lepší sáhnout po Firebirdu, který patří přímo do stáje Mozilla.

Prohlížeče a grafika

I když je všeobecně známo, jaký formát souboru zvolit na webové stránce pro daný účel, tak se pořád při užití obrázků opakují stejné chyby:

  • Nadbytečné užití obrázků – grafika se vkládá tam, kde stačí text (např. nadpisy), nebo kde je obrázek zbytečný (formátovací vycpávky apod.).
  • Velké obrázky – obrázek velkého rozměru. Líní autoři místo zmenšení obrázku raději nastaví width a height.
  • Špatná volba formátu – schémata v JPEG, fotografie v GIF. Výsledkem je větší soubor a nižší kvalita obrázku.
  • Neoptimalizované obrázky s velkou barevnou hloubkou nebo nízkým stupněm komprese. Nejsou vyjímkou obrázkové 2-barevné odrážky v TrueColor. Většinu obrázků je nutné před použitím na webu optimalizovat.

V souhrnu dojde k neúměrnému zvětšení velikosti stahovaných dat – stránka se pomalu natahuje. Výsledkem je nespokojený uživatel. Autor by si měl dobře rozmyslet, jestli je vůbec nutné do dokumentu nějaký obrázek vkládat.

Pro ty, kteří si myslí, že planě teoretizuji, posloužím touto zkušeností. Z cache jsem si dnes vyzvedl 10 obrázků (5× GIF, 4× JPEG a 1 PNG, velikost 121 kB). Během chvilky jsem je optimalizoval. A výsledek? Soubory po optimalizaci mají 64 kB při totožné kvalitě. Nemyslete si, že jsem vybral nějaké amatérské weby – stačí si zoptimalizovat aktuální logo Google se sněhuláky.

Základní bitmapové formáty pro web

GIF
Graphics Interchange Format od CompuServe Inc. je patentovaný grafický formát využívající bezztrátovou LZW kompesi. Max. 256 barev (1 – 8bitové) s použitím barevné palety. Podporuje průhlednost a animace (sada jednotlivých obrazů). Vhodný pro obrazy bez šumu (grafy, schémata apod. – větší plochy 1 barvy).
JPEG
[džej-peg] od sdružení Joint Photographic Experts Group využívá ztrátovou kompresi založenou na algoritmu diskrétní kosinové transformace. Je standardizován (ISO). Může zobrazit 24b barvy (True Color, tj. 16 777 216 barev) s definovanou úrovní komprese (tzv. Q faktor). Byl vytvořen pro zobrazení reálného světa (typicky fotografie). Pro odstranění známých problémů (vady zobrazení na hranách) byl vytvořen formát JPEG2000, který ale není výrazně podporován.
PNG
[ping]. Portable Network Graphics je nejmladší z uvedených formátů. Využívá bezztrátovou kompresi. Nepatentovaná náhrada a vylepšení formátu GIF: podpora alfa kanálu (poloprůhlednost), gama korekce (meziplatformní řízení jasu), vylepšení komprese atd. Podporuje až 64b barvy.

Podpora grafických formátů

Moderní prohlížeče (IE6 a mladší) podporují výše zmíněné webové grafické formáty (IE Win má problémy s PNG – alfa kanál). Jak je to ale s dalšími používanými grafickými formáty?

Podpora některých grafických formátů v prohlížečích
Prohlížeč BMP EMF JPEG2000 WMF
Amaya 5.3 × × × ×
IE6 ano ano × ano
Mozilla 1.0 ano × × ×
Firebird 0.6 ano × × ×
Firebird 0.7 ano × × ×
Opera 6 ano × × ×
Phoenix 0.4 ano × × ×

Další grafické formáty prohlížeče nezobrazují (testován EPS, IFF, PCX, RAW, TIFF) – viz testovací stránka. Množství podporovaných formátů zobrazených v IE samozřejmě neznamená výhodu pro IE – formáty nejsou určeny pro web. Je škoda, že současné prohlížeče nepodporují JPEG2000, který v mnoha ohledech vylepšuje starý JPEG.

Souvislosti

Štastné a veselé

Docela mě zajímalo, jak se postaví blogeři k Vánocům. Kolik bude odmítavých reakcí, kdo podlehne nostalgii a zavzpomíná na dětství. Jedna věc je jistá. Přes Vánoce se mnoho surfařů věnuje přece jenom víc slavení než browsení. A to je dobře.

Nevím, jestli Vám mám přát šťastné a veselé. Prožijte prostě Vánoce tak, jak si sami přejete. A buďte spokojení s tím jací jste a co děláte.

BlogCenzus 2003: Výsledky

Ve dnech 15. – 20. 12. 2003 jsem nabídl domácím blogerům 10 otázek výzkumu BlogCenzus 2003. Celkem jsem obdržel 152 odpovědí z toho bylo 20 % žen. Dnes přináším výsledky výzkumu BlogCenzus 2003.

BlogCenzus 2003 především ukázal, že se příliš nelišíme od světového blogerstva. Tady je pár střípků z výsledků:

  • 49 % bloguje 2 – 4krát týdně
  • 52 % bloguje v zaměstnání
  • 80 % má jediný blog
  • 97 % blogů nemá reklamu
  • 2/3 blogerů jasně odmítá reklamu
  • 3/4 blogerů by blogovalo o firmě nebo jejich produktech
  • 83 % z nás bloguje pro zábavu.

Koneckonců se na výsledky výzkumu BlogCenzus 2003 podívejte sami.

BlogCenzus 2003 uzavřen

Právě teď uzavírám BlogCenzus 2003. Došlo celkem 151 odpovědí! Přiznám se, že jsem takový vysoký počet neočekával. Jsem samozřejmě rád, že se BlogCenzus 2003 setkal s takovým ohlasem.

Děkuji všem za odpovědi zaslané do ankety. Mé poděkování patří také všem, kteří na BlogCenzus 2003 upozornili na svých blozích. Teď mi držte palce, abych výsledky správně vyhodnotil.

BlogCenzus 2003: Vyhodnocuji

Dnes jsem začal dlouhou vánoční dovolenou. A jako nejlepší(?) start jsem zvolil vyhodnocování BlogCenzus 2003. No musím uznat, že to nebyl nejlepší nápad – nějak mi z toho začíná hrabat. A to jsem teprve u 75. respondenta. Přes víkend to ale sfouknu. Takže jestli mě nepřejede vlak, tak můžete od pondělka čekat první várku výsledků.