Linky na víkend 176

Vady nových Pravidel přístupnosti
Petr Staníček kritizující.
Screen readery a sémantika
Radek Pavlíček – jaké značky umí dnešní screen readery zpracovat a zpřístupnit lidem.
Version targeting, take two
Jeffrey Zeldman odkazuje na dva články na A List Apart na téma odlišování verzí prohlížečů v (X)HTML.
Thunderbird je jako retro devadesátek. Mozilla chce něco lepšího
Michal Kašpárek o vzniku Mozilla Messaging.
Kontrast a význam
Andy Rutledge v překladu SuE.
Prevent Images From Being Indexed With NoImageIndex
Philipp Lenssen – jak zabránit indexování obrázků vyhledávačem.

Takové to domácí programování

Martin Malý píše o programování a doporučuje programovací jazyky od Microsoftu. V článku najdete odkazy na nejnovější programovací jazyky, které Microsoft nabízí v mírně ořezané verzi zdarma. To ořezání je pro domácí softwarové kutily nepodstatné. Nabídka programovacích jazyků od Microsoftu je více než lákavá.

Když jsem článek četl, tak jsem zabloudil v myšlenkách do dob, kdy jsem koupil své první pécéčko (stálo jako nový automobil značky Škoda) a k němu Visual Basic 3. Pár let před tím jsem v microsoftím programovacím jazyku QuickBASIC (pro DOS samozřejmě) naprogramoval část diplomky. Vedle toho jsem vyzkoušel Basiců celou řadu na nejrůznějších typech počítačů. Ale zpět k Visual Basicu. Čtverka ani pětka mě moc nezaujala. Šestá verze Visual Basicu neměla chybu. Ve firmě i doma jsem ji používal několik let a napsal i pár užitečných programů (vlastně kvůli programu conVERTER jsem se začal zajímat o tvorbu webu). Na Visual Basicu mi chyběla jediná věc. Vytvářet nativní win aplikace, které by nepotřebovaly žádné knihovny, ActiveX a další komponenty, které nejsou obsaženy v čisté instalaci Windows.

Pak Microsoft přišel s .NET a VB.NET. Z původního Visual Basicu se stal hrozný moloch. Na vytvoření prográmku už nestačilo znát syntaxi Basicu, zásady tvorby GUI, událostní programování atp. Najednou je tady .NET a tisíce a tisíce nových objektů, vlastností a událostí, bez kterých nenaprogramujete pomalu ani Hello World (existuje petice, která se snaží vrátit VB zpět k jeho jednoduchosti). Dvakrát jsem měl nával chuti přepsat conVERTER do nových verzí Visual Basicu. Vždycky jsem toho po několika dnech nechal. I když jsem před pár lety znal dokonale všechny příkazy jazyka, věděl o každém zákoutí jeho prvků a na diskusních fórech nebyla otázka, na kterou bych neznal odpověď, teď jsem byl v koncích. Ale třeba to nesouvisí s novou generací Visual Basicu, ale s tím, že má éra takového toho domácího programování definitivně skončila. (Ale už mám stažený a vypálený Visual Basic 2008 Express Edition.)

Linky na víkend 175

A deep look to Firefox 3 Beta 3
Percy Cabello o novinkách třetí betaverze prohlížeče Firefox 3.
11 Tips for Appearing at Google Definitions
Esteban Panzera radí, jak se dostat do výsledků hledání definic na Google. Mně se to ještě pro české výrazy nepovedlo.
Maxthon 2.0.8.1720
Začátkem února vyšel nový Maxthon.
Finální podoba českých pravidel přístupnosti
Vladimír Saur
Search Engines in 1996
Philipp Lenssen

Linky na víkend 174

Makeshift Anchor Text… Link Title Attribute vs Image Alt Tags: Which is Better?
Aaron Wall – „váží“ title víc než alt?
How to Determine the Effectiveness of Your Internal Link Structure
Aaron Wall – jak na efektivní prolinkování vlastního webu.
Nový CSS Reset
Daniel Duriš odkazuje na nový CSS reset od Erica Mayera.
Taťána le Moigne: Na pláži si mail nekontroluju
Michala Komrsková se ptá šéfky české pobočky Google.
Prohlížeč bude důležitější než operační systém, říká šéf Opery
Pavel Kasík a další rozhovor. Tento je s CEO Opera Software, Jonem von Tetzchnerem.
Better Living Through Taxonomies
Heather Hedden – jak pomoci velkým webům dobrým rozdělením pojmů do hierarchie.

Nový den střečkuje

Zpravodajský agregátor Nový den má už pár dní problémy. Od včerejška na tomto webu vidím pomíchané obrázky. U zprávy o trapné volbě prezidenta vidím zdeformovaného Putina. Barack Obama žádá pro České dráhy 17 miliard na nové vlaky. Část obrázků úplně chybí. Dneska jsem si navíc všiml, že jsou zašmodrchané taky některé odkazy. Texty jsou správné, ale odkazy míří na jiné články. Doufám, že to správci dají rychle do kupy.

Acid3 a prohlížeče

Chystaný test Acid3 se především zaměřuje na schopnost webových prohlížečů poradit si s DOM2, ECMAScript, CSS2 a CSS3 (viz Acid3 browser test). V tomto článku je pár zmenšených screenshotů pořízených v moderních prohlížečích.

Test Acid3 je skoro dokončen. V několika moderních prohlížečích jsem se podíval na stránku Acid3 testu. Tady jsou zmenšené screenshoty výsledků testu Acid3:

Screenshot Acid3 jak má být

Takto má vypadat správný výsledek

Screenshot v IE6

Microsoft Internet Explorer 6

Screenshot v IE7

Microsoft Internet Explorer 7

Screenshot - Mozilla Firefox 2

Mozilla Firefox 2.0.0.11

Screenshot - Opera 9.25

Opera 9.25

Screenshot - Safari 3

Safari 3.0.4 pro Windows

Výsledek testu Acid3 je vyjádřen číslem, které by v ideálním případě mělo být 100. Nižší hodnoty naznačují problém prohlížeče se s testem vypořádat:

  • Microsoft Internet Explorer 6: 11 bodů
  • Microsoft Internet Explorer 7: 12
  • Mozilla Firefox 2.0.0.11: 50
  • Opera 9.25: 46
  • Safari 3.0.4 pro Windows: 39

Na závěr musím napsat, že stejně jako jiné podobné testy, je i Acid3 jen umělý test (navíc ještě nehotový). Jinak sestavený test by dal jiná čísla. Přesto výsledky leccos naznačují o schopnostech prohlížečů vypořádat se s částí testovaných specifikací.

Jak rychle umí Google indexovat

Jak rychle umí Google zaindexovat danou webovou stránku? To je častý dotaz autorů a vlastníků webových stránek. Dneska se mi povedlo dostat stránku do výsledků Google za 30 minut po zaindexování. Stránka přitom vznikla jen několik minut před příchodem robota. Na výraz socha Pravčice mi Google zaindexoval stránku Socha (Pravčice) s fotografií sochy stojící před kostelem sv. Floriána.

Výsledky hledání Google

Na 3. místo za 30 minut

Taková rychlost indexace webové stránky vyhledávačem a zobrazení odkazu na čelní pozici ve výsledcích hledání je samozřejmě výjimečná věc. V tomto konkrétním případě je hlavní příčinou úzké propojení Google a serveru Panoramio. Svou roli hraje také náhoda a co se týká třetí pozice ve výsledcích také mizivá konkurence výrazu socha Pravčice. Většinou je totiž potřeba dát vyhledávači sto dní hájení.