Martin Malý píše o programování a doporučuje programovací jazyky od Microsoftu. V článku najdete odkazy na nejnovější programovací jazyky, které Microsoft nabízí v mírně ořezané verzi zdarma. To ořezání je pro domácí softwarové kutily nepodstatné. Nabídka programovacích jazyků od Microsoftu je více než lákavá.

Když jsem článek četl, tak jsem zabloudil v myšlenkách do dob, kdy jsem koupil své první pécéčko (stálo jako nový automobil značky Škoda) a k němu Visual Basic 3. Pár let před tím jsem v microsoftím programovacím jazyku QuickBASIC (pro DOS samozřejmě) naprogramoval část diplomky. Vedle toho jsem vyzkoušel Basiců celou řadu na nejrůznějších typech počítačů. Ale zpět k Visual Basicu. Čtverka ani pětka mě moc nezaujala. Šestá verze Visual Basicu neměla chybu. Ve firmě i doma jsem ji používal několik let a napsal i pár užitečných programů (vlastně kvůli programu conVERTER jsem se začal zajímat o tvorbu webu). Na Visual Basicu mi chyběla jediná věc. Vytvářet nativní win aplikace, které by nepotřebovaly žádné knihovny, ActiveX a další komponenty, které nejsou obsaženy v čisté instalaci Windows.

Pak Microsoft přišel s .NET a VB.NET. Z původního Visual Basicu se stal hrozný moloch. Na vytvoření prográmku už nestačilo znát syntaxi Basicu, zásady tvorby GUI, událostní programování atp. Najednou je tady .NET a tisíce a tisíce nových objektů, vlastností a událostí, bez kterých nenaprogramujete pomalu ani Hello World (existuje petice, která se snaží vrátit VB zpět k jeho jednoduchosti). Dvakrát jsem měl nával chuti přepsat conVERTER do nových verzí Visual Basicu. Vždycky jsem toho po několika dnech nechal. I když jsem před pár lety znal dokonale všechny příkazy jazyka, věděl o každém zákoutí jeho prvků a na diskusních fórech nebyla otázka, na kterou bych neznal odpověď, teď jsem byl v koncích. Ale třeba to nesouvisí s novou generací Visual Basicu, ale s tím, že má éra takového toho domácího programování definitivně skončila. (Ale už mám stažený a vypálený Visual Basic 2008 Express Edition.)