Marek Prokop se v dnešním příspěvku Shrnutí příspěvků – ano, či ne? táže, jestli má přidávat na začátek delších spotů krátké shrnutí jejich obsahu. Je Markovo řešení správné?

Můj pohled na věc je takový, že zobrazená část příspěvků na weblogu by měla být krátká sama o sobě (zbytek textu může být skryt za odkazem Pokračování). Příspěvek by měl být stylizován podobně jako je tomu u předmětu e-mailu nebo u názvu souboru – to nejdůležitější nebo nejzajímavější na začátku (syndrom návnady), navíc formulované krátce a výstižně.

Na druhou stranu je v mnoha případech vhodnější použít právě krátké shrnutí. Jsem ale přítelem umirněnějších řešení, než jaké použil Marek. Podle mě stačí třeba použití kurzívy pro první (shrnující) odstavec.

Dalším hráčem ve hře je RSS. Mnohé publikační systémy generují RSS automaticky. Délak description bývá ale omezená a tak je nutné dát to důležité kam jinam než na začátek.

Markovo zvýraznění působí až moc výrazně. Můj dojem je, že nedochází ke nezvýrazní vzhledem k příspěvku, ale zvýraznění je vedeno vůči celé stránce. K tomu se v mém případě přidala selektivní slepota – přeskákal jsem celou stránku a zaměřil se jenom na žluté rámečky. Ostatní příspěvky zůstaly stranou.

K Markovu řešení se můžete vyjádřit na jeho bleskové anketě. K mému příspěvku uvítám diskuzi právě zde.