Blogy nejsou objektivní, protože jsou subjektivní. Tak to je můj snad nejoblíbenější mýtus o blogování, který není šířen jen odpůrci blogování, ale i samotnými blogery. Když pominu generalizování ve stylu všechny blogy jsou špatné, protože většina není dobrých, tak je podstatou tohoto mýtu nepochopení skutečnosti, že když je weblog vytvářený subjektem (osobou), nic nebrání tomu aby byl objektivní i/nebo subjektivní.

Na začátek snad vysvětlení pojmů:

Objektivní
Shodující se se skutečností; nezkreslené emocemi nebo osobní zaujatostí; vzniklé na základě pozorovatelných jevů: tzv. nezaujaté posouzení.
Subjektivní
Vztahující se k jedinci, vycházející z něho (osobní); nevěcný, zaujatý, předpojatý.

Když řeknu, že žárovka svítí, je to objektivní. Když dodám, že mě to příšerně vadí, pak je to subjektivní dodatek k předchozímu tvrzení. Důležité je, že subjektivní není opak objektivního ač se to na první pohled zdá a často to také platí, protože subjektivita objektivnost ovlivňuje.

Weblog je weblogem pro svou formu. Obsah je ale zcela na vůli autora. Ve weblogu můžu třeba pouze odkazovat na existující stránky. Zdržet se komentářů a doporučení. Můžu předkládat výsledky svého vědeckého zkoumání, psát návody, sdělovat technické parametry strojů a zařízení. Tohle vše jsou beze sporu objektivní zjištění sdělovaná objektivní formou.

Když jsem zmínil osobu autora, napadlo Vás, že tím autorem nemusí být vůbec člověk? Stačí napsat příslušné rozhraní a třeba aplikační logy budou prezentovány ve formě weblogu. Proč ne. Co je pak na tomto subjektivní?

Takže jsou weblogy neobjektivní? Většina weblogů je ovlivněna osobou autora, která ovlivňuje formu weblogu i obsah. Není ale možné házet všechny weblogy do jednoho pytle.