Čas od času se vynoří otázka, který český weblog lze označit za nejstarší weblog. Odpovědi na tuto otázku dříve nebo později začnou posouvat hranici hluboko do 90. let (a najdou se i vetší gerojové). Každý, kdo si na své domácí stránce psal deníček, u kterého psal datum zápisu, se označuje za blogera. Třeba se za pár let zase jiní lidé dozví, že před pár lety dělali zase něco jiného a ani o tom nevěděli.

Důležitá skutečnost při hledání prvního českého weblogu je prvek sebeuvědomění sebe sama jako blogera. Jako někoho, kdo píše weblog. Z tohoto úhlu pohledu vypadávají všichni, kdo označují počátek svého blogování do let, které začínají číslici 19.

Dnes jsem shodou okolností komunikoval se dvěma lidmi, kteří položili začátek svého blogování do roku 2001 respektive 1997. V obou případech ale nastal problém. Oba dotčené weby nenaplňují všechny formální znaky weblogu:

  1. Sestupně chronologicky řazené (krátké úplné) příspěvky.
  2. Trvalý odkaz na každý příspěvek.
  3. Archiv všech příspěvků.

Zmíněné weby jsou na štíru především s bodem č. 2. Za weblog by pak šlo označit třeba soubory typu History.txt, které obsahují historii vývoje nějakého programu. Nebo stránku Novinky.

Je mi jasné, že to co jsem napsal, bude použito proti mě. Budu označen za sektáře, nafoukance atd. Ale to nic nezmění na skutečnosti, že ne vše je weblog.

Ale vraťme se k prvnímu odstavci. Zajímalo by mě Vaše odpověď na otázku, který český weblog je nejstarší. Který weblog Vy sami považujete za nejstarší weblog?