V dalším díle volného seriálu Weblogy CZ jsem nahlédl na významné české a slovenské weblogy skrze obrazovku mého PDA iPAQ H3850.

O tom, jak je důležitá přístupnost webových stránek na různých zařízeních, bylo napsáno mnoho. Předevčírem o tom psal také Petr Staníček. Nemusí se vždy jednat o dřevní textový prohlížeč nebo hlasový výstup pro zrakově postižené, ale třeba o hypermoderní zařízení s malou obrazovkou.

Weblogy na PDA rozebírají plusy a mínusy blogů z pohledu uživatele PDA. Byl jsem překvapen, jak dobře jsou na tom mnohé blogy, ale i jak jsou jiné téměř nepoužitelné. Shromáždil jsem 23 screenshotů. Problémy jsou vesměs u webů s tabulkovým layoutem. Stránky jsou na šířku roztaženy na několik obrazovek. Obsah je skrytý někde vpravo. O poznání lépe jsou na tom blogy s beztabulkovým layoutem. Mnoho z nich je navrženo tak, že samotný obsah je zobrazen už na první obrazovce. Mnoho blogů má několik prvních obrazovek zacpaných navigací nebo nějakým neužitečným balastem – co vypadá dobře na monitoru počítače citelně vadí na malé obrazovce PDA.

Na závěr jedna poznámka. Nespílejte mi, že je drahé a pracné optimalizovat stránky pro PDA. Použitím vhodných technik dostanete jaksi navíc všechno, čeho byste použitím neefektivních postupů nikdy lehce nedosáhly. Opravdu není třeba vytvářet zvláštní stránky pro tisk, pro PDA nebo pro jiná kódování.