dvanáctkrát restartovali technici NASA počítač, který řídí porouchaného robota MER Spirit na planetě Mars. Robůtek se šinul a šinul, až se došinul.

Vozítka MER jsou vybavena operačním systémem VxWorks americké firmy Wind River Systems Inc. – stejným systémem je vybavena také sonda Stardust, která proletěla ohonem komety Wild 2. Systém řídil let a přistání sondy Spirit, pohyb robota, sběr dat a komunikaci. Vše běží na 20MHz PowerPC procesoru a využívá 128 MB RAM a 256 MB paměti flash (především pro obrázky) a je chráněno proti kosmickému záření (počítač IBM RAD 6000 ). Operační systém může být na dálku upgradován – malá kapacita paměti neumožňuje pojmout instrukce pro celé trvání mise, případně je nutné zaslat opravy nebo vylepšení.

Poslední teorie o příčinách poruch hovoří o problémech s pamětí nebo SW, který paměti řídí. Dnes v noci přistála na druhé straně Marsu sesterská sonda Opportunity. Docela by mě zajímalo, co všechno je za problémy Spiritu. Třeba jsou ty samé také na jeho dvojčeti. A pak dojde na nejčastější radu správce sítě: restartujte si počítač.

Souvislosti