Stránka 404 by měla být nabídnuta návštěvníkovi, pokud požaduje neexistující stránku. Jak má správná stránka 404 vypadat?

Uznání chyby, omluva
Chybu možná udělal návštěvník a možná vy. Ať je to tak nebo tak, je návštěvník váš zákazník a tomu je třeba vyjít vstříc. Omluvte se za způsobené potíže.
Žádné hatláma patláma
Vyhněte se odborné terminologii. Návštěvníci nemusí mít vůbec potuchu, co znamená výraz chyba 404. Našince neohromíte anglickým citoslovcem ooooops nebo hlášením Page not found. Hovořte jasně a srozumitelně.
Vysvětlení možné příčiny
Nabídněte možné příčiny problému (špatná adresa, neexistující nebo přesunutý dokument apod.). Návštěvník nesmí mít pocit vlastní chyby.
Navigace
Stránka 404 by měla obsahovat alespoň základní navigaci, ve které by neměl chybět odkaz na domovskou stránku, mapu webu a kontakt na autora. Návštěvník nemusí být na stránkách vašeho webu nováčkem a známá navigace mu pomůže. To samozřejmě platí i pro ty, kteří přišli zvenčí. Dokonalá stránka 404 může na základě dostupných informací nabídnout odkazy na stránky, které mohl návštěvník požadovat.
Vyhledávání
Stránka 404 by měla nabídnout formulář pro vyhledávání. Mnozí návštěvníci ho jistě využijí ke své spokojenosti.
Kontakt na autora
Kontakt na autora by měla obsahovat každá stránka. Stránka 404 by neměla být vyjímkou. Když přidáte žádost o zaslání upozornění, neuděláte chybu.
Co způsobilo chybu
Na stránku 404 můžete vypsat špatnou adresu, která návštěvníka přivedla na váš web.

Samozřejmě nesmíte zapomenout sledovat log webserveru, kde najdete stránky, které byly požadovány a na serveru se nenachází a chyby opravit.

Domácí weblogy a stránka 404

V pátek 12. března 2004 jsem se podíval na top50 domácích weblogů podle TopList, 10 významných domácích vývojářských weblogů mimo toto pořadí a pro srovnání 20 nejnavštěvovanějších domácích webů a 13 známých světových webdesignerských blogů. Další díl seriálu Weblogy CZ se jmenuje Weblogy CZ: Stránka 404. Co jsem zjistil?

  • Pouze 26 % nejnavštěvovanějších domácích blogů nabízí stránku 404.
  • 40 % domácích vývojářských blogů mimo top50 TopList a 40 % nejnavštěvovanějších domácích webů podle TopList a Navrcholu.cz) nabízí stránku 404.

Jak je patrné, tak stav není nejlepší. Jaký je Váš názor na používání stránky 404? Měl by web tuto funkci nabízet?

Související