V neděli 7. 3. 2004 asi v 16.40 spustil Jirka Lahvička nový projekt weblogy.cz (jedná se o alfa verzi).

Web nyní obsahuje prostý výpis nejnovějších příspěvků nalezených robotem na cca 20 českých weblozích o internetu a všem kolem. Požádal jsem Jirku o pár informací o projektu.

Projekt jsem začal psát hlavně pro sebe, protože jsem chtěl číst všechny zajímavé weblogy na jednom místě. Dostupné RSS agregátory mi nevyhovovaly, protože RSS jednotlivých blogů mají kolísavou kvalitu (různá délka perexu, často i nulova, příspěvky nedělené do rubrik atd.), proto parsuju přímo HTML webu (kupodivu to není o moc pracnější, než parsovat RSS).

Často také čtu blogy na mobilu, čímž pro mě padají desktopové aplikace. Pro některé analýzy také potřebuju kompletní příspěvek (analýza obsahu a odkazů).

Cílem projektu je tedy udělat co nejlepší výtah z blogu, co čtu, pro moje potřeby. A když už to dělám, nevidím důvod, proč by tu aplikaci nemohl využívat kdokoliv jiný. Chci si také na tom vyzkoušet některé nápady a programovací postupy, prostě je to pro mě takové pískoviště pro dospělé…

V žádném případě se na weblogy.cz neobjeví komerční reklama ani provázanost na komerční služby.

Jirka Lahvička připravuje pro weblogy.cz některé nové funkce:

  • dělení do základních rubrik (3-5) a stránky jen s příspěvky z daného zdroje (tento týden)
  • sdružování příspěvků do témat podle analýzy obsahu (témata budou třeba Google, CSS, portály atd.) (březen)
  • možnost skrýt na každé stránce už přečtené příspěvky (březen)
  • personalizace titulní strany na základě chováni konkrétního uživatele a agregátního chováni všech návštěvníků (pokud nebudu klikat na příspěvky o .NET, časem se mi přestanou objevovat na titulce, leda že by to bylo něco, na co budou hodně klikat ostatní, ale stále budou v příslušné rubrice či tématu) (duben)
  • analýza odkazů z blogpostu a počítání žebříčku ala blogdex.net, popdex.com (ale budu mít trochu jinou metodu, možná lepší, možná horší) (květen)
  • žebříčky zdrojů podle popularity (nějaká odvozenina z celkového počtu kliků / celkový počet příspěvků) a autority (jak na něj linkují ostatní)
  • skinování (květen).

Moje představy i časové možnosti se ale pořád mění, takže to je hodně bez záruky.

A na závěr ještě Jirkův vzkaz pro uživatele:

Budu rád za každý námět na zlepšení či tip na zajímavý zdroj o internetu, webu a programování – čím větší navštěvnost a zpětná vazba, tím více budu motivovaný weblogy.cz zlepšovat.

Související