Už pár dní je známá informace, že Google asi rok připravuje pod kódovým názvem Puffin nástroj na vyhledávání informací na lokálním disku, síťových discích i internetu.

Vyhledávání, které je součástí MS Windows, je pro potřeby běžných uživatelů nedostatečné. Název souboru si pamatuje málokdo. O hvězdičkové konvenci neví skoro nikdo. Jaká je velikost souboru? Chachacha. Normální uživatel většinou potřebuje prohledávat wordovské a excelovské soubory. Dostupné pokročilejší nástroje na vyhledávání, které umí hledat text uvnitř souborů, neuspějí. Navíc jsou klasické prostředky velmi pomalé.

Naproti tomu Google (a jiné internetové vyhledávače) zvládají to, o čem se může desktopovým nástrojům jenom zdát. Jsou pekelně rychlé, umí prohledávat obsah mnhoha typů nejrozšířenějších souborů. Od prostých textových, přes (X)HTML, DOC, XLS, PPT, RTF až po PDF nebo PS. Navíc umí různé vyhledávací kejkle (vyhledávání přesného výrazu, výskytu slov v dokumentech, podobných slov atd.). Dokumenty umí řadit tak, aby byl výsledek vyhledávání co nejlepší pro uživatele. V připravovaném vyhledávači pro lokální disky od Google nebude pochopitelně možné nasadit všechny funkce známé z webu, ale i tak to může být velmi zajímavé.

Docela by mě zajímalo, jak nakonec bude Puffin pracovat. Je pravděpodobné, že bude postupně indexovat dokumenty na discích. Výsledky bude ukládat do vlastní databáze. Výsledky pak budou rychle dostupné uživateli. Indexace je časově náročná a tak je logické, že bude využita doba, kdy je počítač nevyužitý (při zapnutém šetřiči obrazovky, při neklepání do klávesnice a nejezdění myši apod.). Dovedu si také představit, že bude Puffin lovit zapisování souborů na disk a ukládáné soubory zařadí na začátek fronty indexace.

Puffin by měl být zdarma. Trochu může vadit, že bude do výsledků vyhledávání doplňovat (asi) textovou reklamu. Třeba bude existovat nějaká placená verze nebo někdo napíše nějakou neoficiální verzi.

Google se vydává do teritoria Microsoftu. Připomínám, že Longhorn nová neustále odkládaná verze Windows, bude obsahovat výrazně vylepšené vyhledávání. Proto Google asi dá Puffin k dispozici brzo. Zajímavé bude sledovat, jak se budou tvářit představitelé Microsoftu, až se v menu Hledat objeví položka doplněná Googlem.

Co na to odborníci

Včera mi na pár otázek odpovídal Michal Illich (Jak velké je Jyxo). Dnes přidávám poslední Michalovu odpověď na otázku

Jaký je Váš názor na krok Google (vyhledávání informací na desktopu).

Desktopových vyhledávačů existuje už více a pokud vím, tak moc úspěšné nejsou. Když k tomu Google propůjčí své jméno a bude to dávat zdarma, tak se to ale jistě rozšíří. V budoucnu bude desktopové vyhledávání naprostou samozřejmostí – bude na každém počítači. Obávám se ale, že v tomhle zvítězí Microsoft – tady se nedají ty produkty příliš odlišit kvalitou, takže uživatel nebude cítit potřebu měnit to, co mu bude dodáno s operačním systémem.

Co si o projektu Google myslíte vy? Jakou zvolí Google taktiku? Bude nakonec se svým řešením úspěšný? Jak vyhledáváte informace na discích?

Souvislosti