Poslední dobou se množí zprávy, že Microsoft chystá novou verzi svého browseru Internet Explorer. Jak to vlastně je? Bude nová verze IE?

Když to vezmu stručně a pěkně postupně. Internet Explorer 6.0 je k mání někdy od října 2001. Od té doby můžeme (musíme) jen patchovat a servispackovat. V červnu 2003 oznámil Brian Countryman (Program Manager IE), že vydáním SP1 ukončuje vývoj IE jako samostatného prohlížeče:

As part of the OS, IE will continue to evolve, but there will be no future standalone installations. IE6 SP1 is the final standalone installation.

To by pravděpodobně znamenalo konec nových prohlížečů od Microsoftu, které by bylo možné instalovat do starších verzí Windows. Nový nástroj na prohlížení webu v chystaném systému Longhorn má být ještě více integrován do OS. Jenže řeč se mluví a voda teče.

Internet Explorer je beze sporu nejvíce kritizovaný prohlížeče současnosti. Dílem je to tím, že je to nejrozšířenější prohlížeč a dílem tím, že je z nejnovější generace prohlížečů prohlížečem nejstarším. Podpora CSS2 je na uspokojivé úrovni, ale není na dobré (tj. současné) úrovni. Microsoft se hodně snaží udržet si dobrou pověst. Špatná pověst totiž není dobrá pro obchod. Dokud o chybách IE mudrovalo pár geeků, celkem nic se nedělo. Jenže hlasy kritiků získávají na síle. Trvale také narůstá, byť pomalu, podíl konkurenčních prohlížečů. Microsoft musí jednat.

Microsoft exhumuje vývojový tým Internet Exploreru, do kterého se vrací Dave Massy. Massy prohlašuje, že do Longhornu je cesta dlouhá a že je potřeba něco dělat s největšími chybami současné verze microsoftího prohlížeče (chybná implementace některých vlastností CSS, průhlednot PNG atd.). Dave se už těší, jak bude naslouchat našim přáním. To jsem vskutku potěšen.

Takže bude nová verze IE? Je to docela pravděpodobné. Kdyby Microsoft vydal třeba Internet Explorer 6.5, kde by byly opravené největší kopance, bylo by to skvělé. Cítím ale trochu mrazení v zádech, co zase Microsoft vymyslí za nové úžasné vlastnosti. Kéž by zůstali jenom u těch oprav chyb.

Pokud MS stvoří novou verzi IE budeme si muset každopádně počkat. Vývoj SW není rychlá záležitost. Rok až rok a půl je můj skromný odhad. Uvidíme o vánocích 2005.

Souvislosti