Nedělitelná mezera
Pro zápis nedělitelné mezery se používá v (X)HTML znaková entita   (nonbreakable space, no-break space, non-breaking space apod.). Nedělitelná mezera (tvrdá mezera, pevná mezera, nezlomitelná mezera) zabrání rozdělení slov např. na konci řádku. V češtině se takto spojují nejčastěji:

  • jednopísmenné předložky (k, o, s, u, v) s následným slovem (v lese),
  • verzálka A s následujícím slovem,
  • iniciála s příjmením (J. Novák),
  • titul a jméno (Ing. Kraus)
  • hodnota veličiny a její jednotka (5 V – pět voltů),
  • číslo a symbol procenta, měny apod. (100 % – sto procent),
  • mezi čísla v kalendářních datech (7. 6. 2004),
  • ve zkratkách (s. r. o. – zkracuje různá slova) atd.

Přestože používání nedělitelné mezery je dáno typografickými pravidly a učí se už na základní škole, je používání nedělitelné mezery při tvorbě webových stránek velmi řídký jev. Podle mě jsou hlavními příčinami neznalost a lenost (jak je to u vás?). Přitom mnoho HTML editorů používání nedělitelné mezery usnadňuje. Nepsaným standardem je klávesová zkratka Ctrl+Shift+mezera.

Nedělitelná mezera a editory

HTML editory se k existenci nedělitelné mezery staví různě. Některé editory vůbec nemají klávesovou zkratku vkládající nedělitelnou mezeru. Jaká je tedy situace na poli nejrozšířenějších HTML editorů?

1st Page 2000 2.0
Nedělitelná mezera se vyvolá klávesovou zkratkou Ctrl+mezera. Je možné editovat vlastní zkratky, ale nepodařilo se mi přesvědčit dialogové okno, aby akceptovalo mezerník.
Adobe GoLive 6
V okně Layout se pro nedělitelnou mezeru používá klávesová zkratka Shift+mezera.
FrontPage 2000
Zkratka Ctrl+Shift+mezera v editačním okně správně vloží nedělitelnou mezeru do HTML kódu. V HTML editoru už ale zkratka nefunguje (co vím, tak se tak chovají i novější verze FrontPage).
FrontPage 2002
Tak tady se zase Microsoftu povedla prasárna. Po zmáčknutí Ctrl+Shift+mezera se v HTML kódu objeví tento podivný kód: v lese. Po vytvoření stránky pak nezbývá, než nahrazovat.
FrontPage 2003
Nová verze a prasárna na entou. Tajně jsem doufal, že MS napraví kiks z XP verze, ale chyba lávky. Tentokrát vám nahrazování moc nepomůže, protože FrontPage 2003 generuje pro změnu tento kód: v lese. Nevíte někdo, jak přinutit FrontPage, aby to nedělal?
HomeSite 5
Ctrl+Shift+mezera funguje na výbornou.
Macromedia Dreamweaver
Tady nemůžu sloužit. Napište do komentářů, jak nedělitelná mezera funguje v tomto editoru. Dremweaver používá standardní zkratku ve Windows Ctrl+Shift+mezera.
Mozilla Editor (Composer)
Ať jsem hledal, jak jsem hledal, tak jsem klávesovou zkratku pro nedělitelnou mezeru nenašel.
PSPad
Tento český freeware editor nemá s vkládáním nedělitelné mezery žádný problém. Ctrl+Shift+mezera funguje bez problému.

Není tvrdá jako tvrdá

Typografie je umění. Znalec ví, že není jenom jediná mezera. Pro některé nedělitelné mezery se používá zúžená mezera, která se v HTML zapisuje . Podpora zúžené mezery je ale v IE veškerá žádná. Takže nezbývá, než zůstat u  .

Souvislosti