Po nějaké době jsem potřeboval najít jedno telefonní číslo. Zlaté stránky leží v kanceláři o dvoje dveře dál. Po obědě se moc vstávat nechce a tak nezbývá, než použít internet. Web Telecomu (mimochodem jim web pěkně zalézá za pravý okraj prohlížeče) nabízí odkaz na Telefonní seznam na Quick.cz.

Plný očekávání klepu na odkaz. MyIE2 něco blikne na stavovém řádku, ale plocha zůstává bílá. Minuta, dvě a nic. Ani po třech minutách(!) se pořád nic neděje. A to sedím na gigabitové lince. Že by nějaká flashová zrůdnost? No nic. Startuji další prohlížeč. Opera 7.51 po krátkém rozmýšlení začne postupně vykreslovat obsah stránky. Pěkně jeden obrázek za druhým. Ale už se s tím dá pracovat. Pak se zarazí někde u čísla 34/36. A čas běží – minuta dvacet a čítač se zvedne na 35/36. Aha! Tak tady je zakopaný hafák.

Krátký pohled do zdrojového kódu napoví, že problém je asi s obrázky zanořenými do tabulky, která tvoří rozložení stránky. IE, jak je známo, čeká, až se načte celý obsah stránky. V tomto případě se pravděpodobně obrázkové reklamy velmi pomalu načítají. Protože jsou utopené v tabulce, která tvoří obal stránky, není stránka zobrazena, dokud není načítání konec.

Jak se tak dívám na stavový řádek Opery, tak se celá stránka telefonního seznamu načetla v čase 4:58. Holt, kdo si počká, ten se dočká.

Souvislosti