Martin Kopta v článku Když se sdílení odkazů změní v útok DoS poukazuje na možnost nadměrného zahlcení webových serverů, ze kterých čtou RSS kanály (především) uživatelé desktopových RSS čteček. Martin cituje z článku RSS growing painsChad Dickerson:

Návaly požadavků na RSS mají veškeré charakteristiky distribuovaného útoku DoS, a to přestože požadavky jsou legální a v jednotlivosti malé, při strmém nárůstu požadavků v krátkém časovém úseku způsobují nepříjemnou zátěž serveru.

Máme se tedy bát kolapsu, který bude způsoben velkým množstvím opakovaných požadavků na RSS a Atom kanály? V úvahu je potřeba brát mnohé skutečnosti:

  • Velikost xml souboru RSS kanálu je zlomkem velikosti stránky, která se otevře po kliknutí na odkaz v RSS čtečce (docela by mě zajímala, jaká je průměrná klikatelnost na položky v RSS kanálu) – od určitého procenta je objem stahovaných stránek výraznější než je objem přenesených xml dat (v konečném důsledku pak může RSS linky šetřit).
  • Ne každý má ve čtečce nastavené automatické opakované stahování RSS kanálů (já osobně nemám refresh nastaven ani po spuštění čtečky ani automatický – vše řeším ručně). Pravdou je, že mnoho čteček mívá defaultně nastavený automatický opakovaný download a to na dost krátký interval. Autoři v budoucnu pravděpodobně toto změní, pokud na ně bude vyvinut tlak od uživatelů a potažmo i provozovatelů serverů.
  • Výkon serverů, propustnost internetu, velikost webových stránek a požadavky na stahované objemy dat (uzavřená smyčka) neustále rostou (a to nemluvím o virech, spamu a spol.). Podle mě existují větší žrouti výkonu, než je RSS (tím ale RSS riziko rozhodně nesnižuji).

Pod článkem mě zaujaly průběžné výsledky ankety o používaném typu RSS čtečky. Desktopové čtečky používá 85 % hlasujících.

Posted in RSS