Olympiáda začala. To samozřejmě není nic nového. Olympijský mumraj začal už před několika dny. Petra Staníčka překvapilo (OH — svátky nekomerčního sportu), jak je ČOV háklivý na používání olympijského loga.

Náš přebujelý právní řád má na to dokonce sólo zákon (i když chápu, že je potřeba některé věci chránit). Z celého zákona 20/2000 Sb. o ochraně olympijských symbolik jsou podstatné paragrafy 2 a 3. Ve druhém paragrafu se mj. dočtete, že:

Olympijská symbolika jsou

  1. olympijský symbol,
  2. olympijská vlajka,
  3. olympijské heslo,
  4. olympijský oheň,
  5. olympijská pochodeň,
  6. olympijská hymna,
  7. olympijské emblémy,
  8. výrazy „olympijský“ a „olympiáda“.

Třetí paragraf pak zapovídá používání olympijské symboliky pro obchodní,reklamní nebo jiné obdobné účely. O zpravodajství tam ale řeč není, takže podobně jako Petr kroutím hlavou. Možná že obchodní na zpravodajství je to, že se za noviny a internet platí.

Olympiáda na Google

Asi si říkáte, co to má společného s internetem? Vedle toho, že tímto spotem optimalizuji pro vyhledávače (to byl vtip), tak jsem jen tak zkusmo zadal výraz olympiáda do Google. Z pořadí výsledků na výraz olympiáda v Google jsem měl spontánně škodolibou radost. Čekal jsem, že první příčky zaujme ČOV (nezaměňovat s výrazem čistička odpadních vod). Opak je ale pravdou. K mé nemalé radosti tam jsou stránky, které se týkají úplně něčeho jiného (fyzikální olympiáda, matematická olympiáda atp.). Konstituční olympionici se právě teď krčí na 34. místě. Nezbývá než jim popřát výňatkem z olympijského hesla rychleji, výše, silněji to druhé slovo. Pánové a dámy Altius, Altius a to tak, že Citius.

Olympijský dovětek

Aby nevznikla mýlka. Nejsem zapšklý nepřítel sportu. Sport mám rád. Za mlada jsem se třeba proháněl po tenisových kurtech (dokud mi to rameno a čas dovolili). Na sport se vydržím dívat celé hodiny (pokud je to zajímavé). Olympiáda mě baví (mimochodem, všimli jste si, jak mají Řekové pěkně sladěné barvy). Ale radost mi kalí některé drobnůstky.

Souvislosti