Inspirace je mrška zrádná. Přijde neočekávaně a často zmizí jako pára nad hrncem.

Inspirace

Když mluvím o inspiraci, tak nemám na mysli to, když někdo okopíruje cizí dílo. To jenom abysme si rozuměli. Nevylučuje to ale případ, když si něco přečtu a napadne mě rozvinutí původní myšlenky. Inspiraci jsem si sám pro sebe rozdělil:

  • Přímá inspirace – čtu článek o přístupnosti a napadne mě se k němu vyjádřit.
  • Nepřímá inspirace – setkání se zajímavou osobou, podvědomá reakce, náhlý nápad. Často sám neznám zdroj inspirace.

Pozor ale. Nestačí sedět a na inspiraci čekat. Inspirace přeje připraveným.

Akce

Tenhle spot je důkazem toho, že když přijde inspirace, je potřeba ji rychle zužitkovat. Ověřil jsem si, že platí pravidlo co neblognu hned, neblognu nikdy. Inspirace totiž vzniká zpravidla při určité neopakovatelné konstelaci. Určitě znáte ten zvláštní pocit, když se zčista jasna inspirace vynoří. Za týden, za den, za hodinu už bude příležitost promarněná.

Tady bych měl asi vysvětlit význam nadpisu:

44 444 kilometrů
Odjakživa mám rád zvláštní čísla. Ne že bych chorobně propadal numerologii. Jenom to ve mě vyvolává ne nepříjemný pocit. Před pár dny jsem při cestě do práce uviděl na tachometru číslo znamenající počet ujetých kilometrů. Hned mi probleskl nápad na dva spoty:

  • Přirovnání webu ke starému, ale spolehlivému automobilu (můj vůz má ve skutečnosti najeto 144 444 km).
  • Přirovnání tvorby webu k jízdě autem – sledování provozu před vozidlem, sledování provozu ve zpětném zrcátku a sledování stavu samotného vozidla.
15 čápů
Jen o pár dní před tím jsem uviděl na poli 15 čápů. Bylo to velmi zajímavé. Nevím kolik jste viděli pohromadě těchto opeřenců vy, ale mě to překvapilo. A v ten okamžik mě napadlo, že se vlastně čápi živí hlavně polními hlodavci. Žabožerství čápů je mýtus podobný tomu o chráněnosti sršňů. Vím jenom, že jsem si představil text nenapsaného spotu o mýtech.

Popadněte příležitost za pačesy!

Obsese

Některé nápady zmizí. Jiné se vás neodbytně drží. Tento spot je ukázkou takové obsese. Obsese ze zajímavého titulku, na který je potřeba najít obsah. Pokud vám spot nedal to, co jste od něj čekali, omlouvám se. Ale je sobota, tak proč trochu neodlehčit. A navíc bych se rád zbavil jedné vtíravé myšlenky. Třeba se mi to povede. Třeba budu někoho inspirovat.