Napsal mi Marcel. Tvoří web, který má podobné zaměření, jako část mého webu conVERTER. Konkrétně se jedná o životopisy slavných fyziků. Před pár dny si všiml, že byl přeskočen na prvních místech v pořadí výsledků vyhledávání jiným webem. To by nebylo tak zlé, kdyby nebyl přeskočen stránkami, které obsahují texty zkopírované z jeho stránek.

Marcel čte můj blog a občas se podívá i na conVERTER. Marcel nelenil a na Google prověřil, jestli někdo nepytlačí na mém webu. Nepřekvapil mě, protože rychle našel několik klonů mých stránek.

A teď co s tím? Já sám jsem v začátcích udělal tu chybu, že mi utekl polotovar stránky, na které jsem měl pracovně nakopírované texty z jiného webu. Autor jednoho ze zdrojů to rychle zjistil a přikázal, abych je bezpodmínečně smazal. Já navrhl každou stránku zkrátit (citace), zveřejnit odkaz na zdroj a samozřejmě omluvu. Bylo zamítnuto. Bylo řečeno, že se sejdeme u soudu. Uvedl jsem tedy stránky do souladu se zákonem (stránky jsou výukové, uvedení zdroje, zkrácení na formu citace).

Ne každý se chce domluvit. Naopak. Kdo úmyslně zcizí cizí dílo je většinou otrlý típek. Na domluvy pranic nedá. A ve většině případů nedá ani na výhružky, protože ví, že se policie nějakým webem zaobírat nebude. Dějí se přece horší věci.

A jak z toho ven? Osobně jsem na nějaké pokusy o nápravu na straně zlodějíčka rezignoval. Nemůžu pořád jenom sledovat, co se kde šustne. Nemůžu pořád psát emaily pirátům. To bych nedělal nic jiného a nakonec by mě to udolalo. Jediné co zmůžu, je tvořit stránky tak, aby byly vždy ve výsledcích vyhledávání úplně nahoře. Aby byly mé stránky užitečné pro návštěvníky. Aby byly nejlepší. Pravda, někdy se to nepodaří. Ale můžete mi poradit něco jiného?