Před nějakou dobou jsem hořekoval nad balastem, který se valí do mé e-mailové schránky (Užitečný e-mail?). David Grudl mi v diskusi pod spotem poradil SpamBayes. Aplikaci jsem nainstaloval a slíbil, že se ještě ke SpamBayes vrátím.

Co je SpamBayes

SpamBayes je projekt, který používá Bayesiánské filtry (využití statistické analýzy) pro potírání spamu. Projekt SpamBayes (není to jeden program) mj. tvoří:

  • plug-in pro MS Outlook,
  • mail filtr pro POP3 server,
  • mail filtr pro IMAP.

SpamBayes se pokouší třídit příchozí poštu na spam, dobré zprávy a zprávy podezřelé ze spamu. SpamBayes učíte rozeznávat co je spam a co spam není.

SpamBayes pro Windows

Já jsem nasadil SpamBayes na svá PC jako plug-in pro MS Outlook. Vedle Outlooku je SpamBayes funkční i v dalších e-mailových klientech ve Windows (nezkoušel jsem, napište své zkušenosti do komentářů). Zmíněný plug-in není funkční v Outlook Express.

Program funguje tak, že na pozadí zkoumá došlé zprávy. Každou zprávu buď:

  • posoudí jako „dobrou“,
  • označí za spam – zprávu přesune do vybrané složky,
  • označí jako možný spam – zprávu přesune do vybrané složky.

A teď se dostávám ke zmíněnému učení. SpamBayes se pořád učí. Na nástrojové liště Outlooku po instalaci přibudou ikony, kterými můžete označit vybranou zprávu za spam, nebo můžete zprávy ve složkách ze spamem označit za nespamové. Tato akce přesune zprávu do složky kam měla být původně doručena, nebo spam přesune do spamové složky.

V předchozím odstavci jsem popsal denní rutinu učení (ani vám to nepříjde). V nastavení programu je možné vybrat složku, ve které jsou zaručeně zdravé zprávy a složku se spamem a na tomto vzorku může SpamBayes podstoupit nalejvárnu.

SpamBayes má samozřejmě celou řadu dalších nastavení. Můžete např. měnit prahové hodnoty, od kterých bude program považovat e-mail za spam nebo za možný spam.

Mé zkušenosti

SpamBayes používám na 2 počítačích skoro půl roku. Zatím jsem se nesetkal s případem, že by byl některý e-mail omylem označen za spam. Čas od času (nejvíc na začátku provozu) je některý e-mail označen za možný spam. Když ale programu oznámím (jeden klik na ikonu), že je vše OK, už nikdy mi tento typ zprávy za spam neoznačí (já to samozřejmě v budoucnu udělat můžu).

SpamBayes jsem instaloval na pár dalších PC ve firmě. Kolega informatik chrochtá blahem. Běžní uživatelé jsou spokojení. Neradím instalovat zmrdům, protože ti mají další příležitost k alibismu ve stylu já ten e-mail nedostal a může za to Bureš.

Od doby, kdy jsem SpamByes instaloval nemusím být nervozní z toho co mažu a co otvírám. Ve složce s doručenou poštou mám jen užitečné e-maily. Jednou nebo dvakrát za den prohlédnu složku Spam asi a jednou za týden (pro jistotu) proletím složku Spam a obsah složky mažu. SpamBayes můžu jenom doporučit.

Souvislosti