Stačí být pár hodin unplugged (Invex 2004) a už se něco semele. Jiří Kosek napsal pro Interval kontroverzní úvahu Proč nepoužívám XHTML.

Takovou komentářovou smršť (někdo říká sociologickou studii) na Intervalu hned tak neuvidíte. Není se čemu divit. Když někdo jako J. Kosek napíše, že používá HTML místo XHTML, tak to spoustu lidí nadzvedne – v této souvislosti mě napadá rčení poturčenec horší Turka.

Nechci rozebírat svou stranickou příslušnost (tzn. jestli s článkem souhlasím nebo jsem proti). Jenom chci poukázat na jednu věc. Když se podíváte na biblické desatero, nebo když si přeříkáte pár přísloví, tak vždycky na nich (co by znalci dané problematiky) najdete nějaké výjimky. Detaily, které tyto obecné pravdy popírají. Myslím si, že vznikaly tak, aby měl prostý člověk (kterých je většina) snadné vodítko a nemusel nad každou situací hodiny dumat. Lepší bylo šestinedělce říct, že nemá chodit dojit krávy, než ji složitě vysvětlovat, co by všechno musela udělat, aby neublížila krávě nebo sobě.

V každém oboru lidské činnosti jsou lidé, kteří nové věci zavádí a lidé, kteří je praktikují. Praktik většinou nemá čas se věnovat vymýšlení. Je pro něj výhodnější ověřené postupy užívat (tím neříkám, že jsou jedni lepší a druzí horší).

V článku J. Koska vidím jedno nebezpečí. V běžných lidech vyvolá pocit, že HTML je to jediné správné a XHTML je na nic. A to kvůli nynějším okrajovým nedostatkům v implementaci XHTML, které jde řešit mj. za cenu ustoupení od normativního purismu. Takový pocit totiž běžný čtenář, neznalý všech detailů získá. Jak běžnému zmatenému tvůrci vkládá do úst Petr Staníček:

Kosek taky říká, že to XHTML je blbost a sám taky používá HTML a tabulkovej layout, na tom něco bude, že jo mámo…

Je vhodné správně používat platné normy. Která norma je ale v dané situaci nejvýhodnější? Možná bych se taky zamyslel, jestli je lepší udělat krok stranou nebo krok zpět.

Souvislosti

Souvislosti dnes převážně ve stylu XHTML x HTML, kde x ∈ {a, místo, nebo, v}.

PS

Poradíte mi, kde na W3C najdu kompletní specifikaci XHTML 1.0 (ne ten spíš rozdílový dokument XHTML 1.0 The Extensible HyperText Markup Language)?