Už jsem si myslel, že si můžu přidat fajku k položce zastavit komentářový spam. Mé řešení bylo jen částečné, a jak se ukazuje v těchto dnech, na některé postupy spamerů pochopitelně neúčinné. Přesto je zajímavé sledovat metody spamerů. Co jsem vysledoval na dvou spamových vlnách z těchto dnů?

Spameři jsou chytří a bez skrupulí. Jinak by nemohli spamovat, že? Když jsem včera odmazal kolem pětistovky spamů a dnes rovných 560, honilo se mi hlavou ledasco. Od starších spamerských útoků jsem vysledovat další (pro mně) nové taktiky:

Komentář bez textu komentáře
Spamerovi stačí, když je odkazovaná adresa uvedena v položce určené pro URL komentujícího. Z hlediska Google to nemusí být nejúčinnější, ale nemusí pršet, stačí, když kape.
Náhodné rozumné texty
Tohle je případ obou masových spamovacích útoků na conBLOG. Spamy mají různý text komentářů. Už to není ten opakující se seznam odkazů. Text vypadá na první pohled rozumně. Autor spamu pravděpodobně čerpá z databáze více méně smysluplných a na první pohled neškodných textů. K nim pak přilepí jeden odkaz na propagovaný web. Tohle mi přijde jako poměrně účinný postup i z hlediska SEO.
Spamer také používá velké množství IP adres, takže nelze jednoduše omezit jedinou adresu.