Migrace dat
Proces přeložení dat z jednoho formátu do druhého. Migrace dat je nutná při změně informačního systému nebo databáze, která není kompatibilní se stávající. Obvykle je migrace řešena sadou customizovaných skriptů nebo programů, které automaticky přenáší data.

Migrace dat. Jak Vám to zní? Zaposlouchejte se ještě jednou: migrace dat. Kdo někdy zažil pořádnou migraci dat ví, že taková migrace dat není žádný med.

Ve firmě, kde pracuji, zavádíme nový informační systém. Značná část dat, kterou máme nyní ve stávajícím informačním systému musí být přenesena do systému nového. Nový informační systém má naběhnou do ostrého provozu od 1. 1. 2005. Takže moc času už nezbývá. Implementátor zaujal minimalistický postoj a veškerá data musí být připravena přesně tak, aby vyhovovala novému systému. Žádné hrátky v migračních makrech, žádné linky na existující číselníky nového systému. Nic. Všechno si pěkně chystáme sami. Proto v těchto dnech přede mnou nikdo nesmí vypustit z úst slova Migrace dat.

Na začátku jsme si z kolegou mysleli, že vysypeme data ze stávajícího systému třeba do Excelu. Koneckonců jsme měli takovou zkušenost ze dvou předchozích migrací. Udělat sestavy v Crystal Reports není problém. Uživatelé data podle pokynů taky ve stávajícím informačním systému opravili. Realita nás ale přesvědčila o naivitě této myšlenky. Co se dá dělat. Crystal Reports a Excel využijeme stejně. Jenom té práce je jaksi víc. Takže na blogování není tolik času jako jindy. Když přijdu domů, tak myslím akorát na to, jak si vklidu posedět u nové věžičky Panasonic SC-PM19E-S a aspoň trochu aktivně reagovat na vstupy od manželky a syna.

Vím, že po zimě příjde jaro a po migraci dat náběh nového systému (bude to ale asi z bláta do louže). A já jestli se nezblázním zase budu v klidu blogovat a vůbec se radovat ze života.