Určitě už víte, že Microsoft zveřejnil novou testovací verzi MSN Search. Koneckonců se o tom už dost napsalo. Na tomto místě bych se zaměřil na to, jak se mi jeví beta verze nového microsoftího vyhledávače po stránce návrhu.

V barvách XP

Microsoft nasadil na nový vyhledávač vzhled Windows XP. To je celkem pochopitelné. Pravděpodobně vsadí na uživatele uvyklé výchozímu vzhledu ikspéček (možná bude vyhledávač nastaven jako výchozí pro nový IE). Použitý design se někomu líbit může, někomu ne. To je ale otázkou osobních preferencí.

Vývojáři jaksi pozapomněli na uživatele alternativních prohlížečů a odlišných operačních systémů. Ti jsou přece jenom zvyklí na něco trochu jiného, než je WinXP. Z hlediska použitelnosti by mohla vadit naskinovaná tlačítka, která navíc velmi šetří prostorem kolem textů. Prostě příliš velký text na příliš malá tlačítka.

Někomu se může zdát, že vyhledávací pole zasazené do tmavého pozadí je výraznější. Více nabádá k zadání dotazu. To ale nemusí být pravda. Tmavé pozadí totiž vyhledávací pole až příliš zahlušuje. Dominantní jsou modré plochy. Vyhledávací pole je navíc skinované.

Další problém vidím v nepodtrhávání některých odkazů. Jistě namítnete, že jich zase není tolik (nyní jsou 4), ale důslednost nikdy neuškodí. Asi je to pozůstatek současných zvyklostí, kdy na MSN Search. Tam nenajdete jediný podtržený odkaz. Holt setrvačnost platí i tady.

Kód

Pokud se podíváte do zdrojového kódu titulky a patříte mezi kódovací puristy, budete snad aspoň trochu spokojení. Nikde nenajdete tabulkový layout. Vzhled je definován CSS. Seznamy odkazů jsou definované jako skutečné seznamy. Formuláře používají label. Je definován striktní XHTML doctype. Validátor našel jen jedinou chybu (použití atributu VCARD_NAME). Prostě neuvěřitelné.

Problémy nastanou např. když měníte velikost písma. Schválně si vyzkoušejte nastavit pořádnou velikost písma v IE. Vzhled stránky se znatelně rozhodí (třeba odkazy pod polem pro vyhledávání odplavou pod modrý obdélník a při určité velikosti se stanou neviditelnými). Při výrazném zvětšení je titulka nepoužitelná.

Weblog o MSN Search

Pokud byste měli zájem o informace z druhé strany, čtěte msnsearch\’s WebLog.

Souvislosti