Microsoft Project
Software pro řízení projektů. Microsoft Project umožňuje vytvářet úkoly a vazby mezi nimi, sledovat náklady na jejich plnění apod.

Poslední dobou se MS Project stává mezi určitým druhem lidí velmi populární. Trochu mi to začíná připomínat mumraj kolem MS PowerPoint (hledejte kapitolu Prezentovat). Nic proti nástrojům typu Project. Mohou být užitečné. Problém ale nastává, když je dostane do ruky někdo, kdo si myslí, že je to běžná výbava každého počítače.

Microsoft pro některé své rozšířené aplikace bezplatně nabízí čtečky. Taková čtečka existuje (pokud vím) třeba pro Word nebo pro PowerPoint. Čtečka pro Project ale bohužel k mání není. Bohužel proto, protože mí známí začínají být bombardováni mpp soubory. A nový MS Project přijde bratru na 17,5 tisíce bez dépéhá. No nekupte to.

Ještě víc vás potěší, když máte nějakou tu licenci na starší verzi Projectu. V našem případě je to Project 98. A všichni ti filištíni, co jsou in, mají koupenou tu nejnovější verzi. Pak vám nezbude než skřípat zuby, srazit paty a běžet si pro upgrade.

Ať jsem hledal, jak jsem hledal, tak jsem žádný MS Project Viewer zdarma nenašel. Každý pochopitelně cítí kšeft a čtečky nabízí jen za peníze. To chápu. Na druhou stranu je třeba uznat, že louskat uzavřené formáty Microsoftu, které jsou méně stálé než aprílové počasí, není žádný med. Když už ale Microsoft zapleveluje svět proprietálním balastem, mohl (měl) by dodávat čtečky zdarma.