Doby, kdy se slavilo VŘSR, jsou naštěstí pryč (docela by mě zajímalo, kdo z mladých ví, co to to VŘSR bylo). Slovenští blogeři by mohli slavit VNBR. Mohlo by se to zdát po přečtení článku, který vyšel ve středu 10. 11. 2004 v deníku SME. Článek Ako sa darí blogom na Slovensku je koneckonců dostupný v elektronické podobě (článek via Rony – se spotem souhlasím).

O co jde? Když jsem po několika letech navštívil Slovensko, nevěřil jsem svým očím. Denník SME píše o blogování. Dokonce na celé stránce. Články na předcházející stránce jsou podepsány samými blogery (aspoň je to patrné z „podpisů“ pod články).

Blogy na SME

SME spustilo ve zkušebním provozu blogovací systém blog.SME.SK. Zatím tam ve zkušebním provozu běží 4 blogy redaktorů SME. Čím se odlišuje blog.SME.SK od stávajících systémů?

  • Systém je provozován klasickým médiem – ve většině případů jsou blogovací systémy nabízené veřejnosti mimo svět klasických médií.
  • Noviny SME se snaží využít nenovinářského potenciálu blogerů – systém bude v prosinci otevřen široké veřejnosti; ti nejlepší dostanou honorář a jejich články mohou být otištěny. To je výrazná změna – doposud byli blogeři většinou přehlíženi. Tento stav se pomalu mění.
  • Tzv. VIP blogeři budou dostávat pravidelné honoráře a přístup k novinářským zdrojům SME.

Prostor na blog.SME.SK bude poskytován zdarma. Myšlenka je logickým vyústěním publikačních snah nenovinářů. Uvidíme, jak bude projekt fungovat a jak se vydaří snaha o přerod nezávislých publicistů do podoby (ne)závislých novinářů.