Tomáš Hodboď zašťoural klacíkem statistiky ve vosím hnízdě vyhledávání. Posuďte sami v článku Který vyhledávač je nejlepší? na Lupě.

Tomáš hodnotil 6 vyhledávačů a katalogů (Atlas, Centrum, Google, Jyxo, Morfeo a Seznam). Každému vyhledávači položil přes dvacet dotazů. Výsledky, které mu nepřišli dobré vyřadil a k hodnocení použil 8 z nich. Vítězem se stal Google. To, co nejvíc podpořilo diskusi, bylo až 5. místo domácího vyhledávače Jyxo (osobně jsou to moje vyhledávače číslo 1 a 2).

Pod článkem se rozpoutala vášnivá diskuse, především na téma Jyxo. Diskutující kritizují metodiku výběru vyhledávaných výrazů, především pak jejich subjektivitu. Jistě, výrazy mohly být zvoleny rozvážněji (namátkou třeba poměr jedno a více slovných výrazů, odstranění diakritiky u části slov, větší vzorek hodnocených výrazů apod.). Na druhou stranu těžko obviňovat autora ze snahy úmyslně poškodit některý vyhledávač. Sám bych takovou metodiku vymýšlet nechtěl. Že by platilo za málo peněz málo muziky? I když peníze tady hlavní roli asi nehrály.

A jaká je odpověď na otázku z nadpisu? Na tu si hlavně odpovězte sami. Možná větší důležitost než výsledky, které vyhledávač vrací, mají jiné vlivy. Třeba pocitově převažující barva, typografie a já nevím co ještě. Kdo ví.

Souvislosti