Dnes je zvláštní den. Všichni posílají upomínky jak zjednaní. Jedna taková mi přišla z MAFRA. Níže podepsaný ředitel magistr Tocháček mě upomíná o peníze za předplatné. No podepsaný. Spíš otisknutý ala Rumsfeld.

Některé upomínky zvlášť sedí. MAFRA mi pár let pila krev tím, že posílala šeky, které měly nastavenou dobu splatnosti pár dní před doručitelností. Teď asi koupili nový software a rozesílají upomínky jak na běžícím páse. Vedle sebe teď mám víc než 14 dní starý příkaz k úhradě i deset dní starý výpis z účtu s uvedenou částkou. Částka byla odečtena šest dnů před datem na upomínce.

Ona ta MAFRA v tom má asi pěkný hokej. Sousedům přišla upomínka a oni přitom platí inkasem. A možná se ještě v té naší republice najde někdo, kdo tuhle upomínku dostal taky.

Distribuční ředitel Tocháček po mě chce, abych do MAFRA zaslal kopii dokladu o zaplacení poštou na adresu našeho oddělení. Pokud jsem zaplatil a kopii poslal, tak mám považovat upomínku za bezpředmětnou. Abych se přiznal, tak ji za bezpředmětnou považuji už teď. Nic posílat nebudu. Nebudu platit za kopii. Nebudu kupovat a nadepisovat obálku. Nebudu platit za známku a nebudu běhat na poštu s dopisem. A tak mě napadá, že když mi někdo vyhrožuje, tak možná ani od něho nebudu příště nic kupovat.

Mimochodem zajímavě působí, když je na upomínce datum 15. a dopis dorazil 23. Možná na tom má trochu podíl i pošta. Ale ve várce dnešních upomínek byly všechny o dost mladší. Takže bych si zase vsadil na MAFRA. Ať si nejdřív zametou před vlastním prahem. A až budou dobří, tak ať si vyskakují. Mě, jako zákazníkovi, který už pár let poctivě klopí peníze, se upomínání tohoto stylu moc nelíbí.