Jaká je vlastně současná móda webových stránek. Existují nějaké společné znaky, které je možné vypozorovat na tzv. moderních webech?

Jeden kamarád provozuje docela zajímavý web. O web se stará, snaží se, aby byl úspěšný. Už si ho všimli i blogy. Kamaráda zamrzelo, že se někteří blogeři obuli do nemoderního vzhledu jeho webu. Co poradit? Jak vlastně vypadá moderní web?

Pár stránek jsem už viděl a tak si dovolím shrnout pár vizuálních znaků, které jsou společné pro mnoho webů, které chtějí být in.

Jemné barvy
Barvy jsou voleny jemné, tlumené (někdo by řekl vyblité, pardon).
Barevné přechody
Na stránkách se často vyskytují nejrůznější barevné přechody (monochromatický gradient).
Malý počet barev
Na stránce je použito několik málo základních barev. Velmi často pouze 2. Barvy mohou být v několika odstínech. Často je použita šedá (nebo našedlá) barva ve spojení s výraznější barvou (např. oranžová, sametově modrá).
Oddělovací čáry
Oddělovací čáry jsou spíš nevýrazné (barva zapadá do zvoleného barevného schématu). Často tečkované.
Výrazný obrázek
V záhlaví stránky je často použit velký stylový obrázek na pozadí. Pruh horizontálního menu je často na tomto pozadí odlišen změnou jasu pozadí.
Položky menu jako box
Jednotlivé položky menu jsou tvořeny boxem (display: block), který reaguje na a:hover.
Obrázkové nadpisy
Nadpisy jsou často nahrazovány textem ve formě obrázků. Je na kodérovi, aby byl nadpis přístupný.
Nepodtrhávám odkazy
Tohle samozřejmě nedoporučuji! Na mnoha stránkách se tvůrci bojí, že zničí design stránky tím, že budou podtrhávat odkazy.

Nikdy neuškodí, když je webová stránka přiměřeně moderní. Taková stránka může u některých uživatelů výrazně zvyšovat důvěru v daný web. Vždycky ale platí, že forma by měla být podřízena obsahu. A taky platí, že nic se nemá přehánět.

Webdesign může být uměním. Hodnocení vzhledu je do značné míry individuální záležitostí. A co je hlavní, platí skutečnost, že moderní a krásný web nemusí splňovat ani jeden z bodů, které uvádím v tomto spotu.

Jaký je váš pohled na současné trendy ve webdesignu? Co by nemělo, z hlediska vzhledu, chybět modernímu webu?

Souvislosti