Wiki
Wiki je web nebo jiný soubor hypertextově provázaných dokumentů, který umožňuje uživatelům zadávat nebo měnit jeho obsah.
Wiki je také označení pro software, který toto publikování umožňuje.

Nick Finck se ve spotu How do you stop a wiki from being ruined? ptá, jak zabezpečit wiki před zkázou, kterou mohou způsobit uživatelé. Největší síla, ale zároveň slabina wiki systému spočívá v jejich otevřenosti. Každý může psát a každý poťouchlík může mazat nebo psát nesmysly. A každý spamer může zaprasit wiki systém svým spamem.

Samozřejmě je u mnoha wiki systémů možné nastavovat práva, ustanovit moderátory, zavést jinou restrikci. Ale tím to celé ztrácí na kouzlu. Wiki je totiž postavené hlavně na důvěře. A někteří jedinci si žádnou důvěru nikdy nevyslouží.

Rozdíl je v tom, jestli řídíte veřejnou wiki nebo třeba firemní wiki na intranetu. Ve firmě si přece jenom lidé víc věří, než na webu. Každý správce firemní wiki by měl nastavit nějaký způsob logování událostí. Měl by taky seznámit uživatele s tím, že jejich akce jsou takto zaznamenávány. No a samozřejmé je, že by měl zálohovat (ideální je systém, který by uměl zálohovat jen změněné položky a ty nezávisle odrolovat zpět). Přece jen má důvěra své meze.

A na závěr obligátní sada otázek. Provozujete někdo ve firmě wiki? Jaké jsou vaše zkušenosti? Kdy nastane masivní útok na wiki systémy? A útočí spameři a jiná hovada na vaše wiki?