Každá událost propíraná v masmédiích vyžaduje zkratku. Ne každé zjednodušení je správné. Někdy stačí vynechat jedno slovo a výsledkem je nepravda. Při některých zprávách se mi ježí vlasy.

Lindbergh nepřeletěl Atlantik jako první

Často opakovaným omylem je výrok, že Charles Lindbergh jako první přeletěl Atlantický oceán. Není to pravda. Charles Lindbergh jako první přeletěl Atlantický oceán, když v roce 1927 startoval z New Yorku a po více než 33 hodinách přistál v některém z hlavních měst kontinentální Evropy. Konkrétně v Paříži. V tomto byl první.

Atlantik ale poprvé přeletěli už před ním. Třeba v roce 1919 John Alcock a Arthur Brown přeletěli Atlantik z Newfounlandu do Irska. Myslím, že byli první, komu se to povedlo.

Fossett také nebude „první“

S napětím sleduji, jestli Steve Fossett přeletí bez mezipřistání a tankování Zemi. Dnes ve zpravodajství ČT jsem viděl reportáž, ze které vyplynulo, že bude první, komu se to podaří. Zase ne úplně správně.

Jen pro pořádek uvedu, že v roce 1986 Richard Rutan a Jeana Yeagerová obletěli svět bez mezipřistání a bez tankování za letu za devět dní, tři minuty a 44 sekund.

Fosset bude, pokud se mu to podaří, první pilot, který tento oblet uskuteční sám. A k tomu mu budu držet palce.