Když je vše v pořádku, tak je něco v nepořádku. Jenom o tom nevíte. Už dřív jsem měl takový divný pocit. A ten se mi začíná potvrzovat. Systém proti komentářovému spamu, který jsem v tichosti nasadil začátkem února 2005, podle všeho odmítá některé komentáře (nebo některým všechny, nebo některým některé, nebo všem některé).

Když komentářový antispam požírá komentáře, je to taková nepříjemná patálie. Po nasazení antispamu na stařičký publikační systém b2 se všechno zdálo v pohodě. Automaticky vkládaný spam zmizel jako mávnutím kouzelného proutku. Přesto ve mě občas zahlodalo podezření, že sovy nejsou tím, čím se zdají být (kdo ví, odkud je tento citát, získá 10 bodů). Mé podezření se potvrdilo. Od soboty mi přišly už 2 e-maily na téma zruš si ochranu proti spamu.

Abych rozmotal celé klubko, přidám pár informací o antispamové technice, kterou používám:

  • Ve formuláři pro zadávání komentáře mám skryté pole, do kterého vkládám hashovanou hodnotu proměnné $REMOTE_ADDR – hodnota pole se předává skriptu pro zpracování formuláře.
  • Skript pro zpracování formuláře znovu zjišťuje hodnotu proměnné $REMOTE_ADDR a opět ji hashuje.
  • Následně skript pro zpracování formuláře porovná předanou a nově hashovanou hodnotu. Pokud nejsou stejné, vypíše hlášení Your comment has been filtered as a SPAM!

Vycházel jsem z toho, že spamovací robot přistupuje do skriptu, který zpracovává komentáře, přímo bez toho, aby otvíral stránku s komentářovým formulářem. A opravdu. Spam ustal a já byl rád, že nemusím denně mazat stovky řádků v databázi. Ale jak se zdá, tak ustaly i komentáře některých čtenářů (u některých mě to hodně mrzí). Omlouvám se.

Pomůžete mi odhalit v čem je zakopaný hafák? Proč některým z Vás nejde zapsat komentář? Jakým způsobem píšete komentáře? Je něco shnilého na mém antispamovém řešení? Chtělo by se mi napsat, abyste své poznatky zapsali do komentářů, ale to asi některým z Vás nepůjde (následuje další má omluva) – přesto to zkuste. Použijte tedy prosím kontaktní formulář. Můžete také psát na e-mail bures@centrum.cz.

Souvislosti

Posted in b2