Hned na začátku se přiznám. Nemám rád Český Telecom. To jenom pro pořádek, abych předešel komentářům ve stylu nemáš rád Telecom.

A teď k věci. V pondělí jsem našel ve schránce oznámení o změnách tarifů. Telecom mi nabídl, abych si vybral jeden z nových lákavých tarifů (jak já nesnáším tyhle lživé obchodnické kydy). Následovala přehledná tabulka, kde mi místo mého stávajícího tarifu Internet 780 (paušál 452,20) nabízí tarif Telefon Standard s balíčkem Internet NaDoma 420 (paušál 449,00). Paráda. Paušál jako paušál řekl jsem si. A ještě ušetřím tři dvacet! A aby bylo učiněno informovanosti zadost, přidal Telecom tabulku nových tarifů.

Není paušál jako paušál

Moc nesleduji dění kolem omezování konkurence v telekomunikacích. Ale protože jsem obezřetný ke všem lákavým nabídkám i zahlodal ve mě červík pochybností. Nelenil jsem a zavolal na linku 800 15 15 15, abych se trochu povyrazil. Slečnopaní na druhém konci vedení ale mou sžíravou touhu po vědění neuhasila. V jejích odpovědích se mísily uklidňující odpovědi s těmi, které potvrzovali mé důvodné podezření, že za stejný čas strávený na internetu zaplatím víc. O dost víc.

Abych Vás zavedl do děje udělám ještě jednu krátkou odbočku. Holešov je celkem vzato prdel internetového světa (omlouvám se za ten jadrný výraz). To je ale možná i většina obcí v ČR. Pokud nechci investovat tisíce do pevné linky, tak to tak prostě je. Proto mi nezbývá moc jiných možností, než využívat dial-up rozšířený balíčkem tak, abych za necelou pětistovku mohl mimo špičku surfovat kolem 13 hodin za měsíc. Protože jsem lenoch, tak jsem zřídil přes SIPO povolení pro Telecom, aby si vysosával z mého účtu do 500 Kč. Občas mě sice musím běžet na poštu zaplatit 503,20 Kč nebo podobnou částku, ale většinou se vlezu do té pětistovky.

Když mě přešlo nadšení nad lákavou nabídkou (trvalo asi tři sekundy), tak jsem popadl kalkulačku a začal počítat na kolik mě příjde měsíční třináctihodinové mimošpičkové surfování (každé spojení nad 10 minut). Takže to máme 329 Kč za to, že si budu moci vůbec zavolat. K tomu balíček sedmi hodin za 120 Kč. Takže to máme sedm hodin za 449 Kč. Do třinácti hodin mi schází hodin 6. A za těch šest hodin (360 minut) podle všeho zaplatím 360 × 0,29. To je 104,40 Kč. Takže to máme 329 + 120 +104. To máme nějakých 553 Kč. Mám dojem, že mě chce někdo obrat. Za stejný peníz dostanu míň muziky, nebo si za stejnou hudební produkci připlatím.

Potvora podpora

Uznávám, že se mohu mýlit. Proto jsem si řekl, že napíšu e-mail Telecomu (interaktivní ceník byl totiž, zrovna když jsem jej otevřel, mimo provoz). Chtěl jsem, aby mi napsali částku (tj. číslo), kolik zaplatím po změně tarifu za stejnou dobu surfování co dnes. Snažil jsem se zahrát na prosťáčka, kterému nové tarify zamotaly hlavu a přidal jsem stručnou otázku:

Kolik skutečně zaplatím po přechodu na Vámi doporučený tarif Telefon Standard + balíček NaDoma420 při využití internetu mimo špičku (po 18. hodině a o víkendech) po dobu 13 hodin (každé spojení delší než 10 minut)?

Rychlá odpověď na sebe nenechal dlouho čekat. Vybírám jádro odpovědi:

Tarif Telefon Standard 329 Kč (s DPH) + Innernet Na Doma 420 120 Kč (s DPH) – dohromady Vás tento tarif + balíček vyjde na 449 Kč (s DPH).

Veškeré minuty, které z linky provoláte se budou platit zvlášť a na internet budete mít 420 volných minut mimo špičku.

Telecom se vyhnul přímé odpovědi. Zase ji zamotal do definice, které jsem coby prosťáček, neporozuměl (jinak bych se asi neptal na částku).

Proto jsem na e-mail odpověděl. Naznačil jsem, že odpovědi nerozumím (Kdyby byly uvedené stránky jasně formulované (ne Vaší hantýrkou), poradil bych si sám.) a zopakoval otázku z prvního e-mailu. Požádal jsem, aby Telecom do odpovědi uvedl číslo.

V pátek odpoledne jsem dostal odpověď:

Na to kolik zaplatíte za tento tarif + balíček Vám již odpovězeno bylo.

A opět následoval odkaz na ceník na internetu.

Sorry dámy a pánové. Odkaz na zašmodrchané ceníky nechci (mimochodem, všimli jste si, jak jsou ceníky molochů plné nejasností?). Chtěl jsem jedno (aspoň přibližné) číslo. Vy jste se k mé otázce nepostavili čelem. Bojíte se jasné odpovědi nebo na mě jenom kašlete?

Qui bono?

Když o tom tak přemýšlím, tak Telecom zdražuje. Vstup Telefonicy podle finančních analytiků prý přinese slevy. To by vysvětlilo tohle zdražení. Telecom bude zase mít víc peněz a konkurence přinese spoustu lákavých výhod pro zákazníky (podobnost s cenotvorbou v bankovním sektoru mě napadla okamžitě).

Telecom vyfasoval pokutu za tarify s volnými minutami. Pokutu od státu, který před pár lety přiměl Telecom tyhle tarify zavést. V televizi říkali, že mě tyhle tarify jako zákazníka znevýhodňovali. Prý jsem neměl přehled, kolik volných minut jsem už protelefonoval. A to mi prý bránilo využívat služeb konkurentů, protože jsem se prý bál, že bych přešel ke konkurenci před provoláním volných minut. A tím bych se prý poškodil. Tak teď už se nebojím. Pokud jen trochu budu moci, tak nezůstanu u Telecomu, ani nepřejdu k jeho pseudokonkurenci.

A na své si přijde i stát. Do bezedné díry státních financí zahučí pokuta. A budou do ní padat taky daně z narůstajících zisků Telecomu.

U nás v ulici není kabelovka. Přitáhnout dráty se asi vyplatí jenom k panelákům. Takže internet po kabelovce se nekoná. Platit tisíce za pevnou linku asi nebudu. ADSL linku nechci, protože je předražená. Mobilní připojení mi taky nepřináší za dvojnásobek peněz tu správnou přidanou hodnotu. Už se těším, až v létě vyměníme na domku střechu a začneme domlouvat bezdrátové připojení (dva sousedi už jej mají). A pokud všechno klapne, tak pošlu Telecom do paďous, kam patří.