Včera jsem po dlouhé době zažil čirou (až skoro infantilní) radost u počítače. Příčinou byla aplikace Google Earth.

Co je vlastně Google Earth? Je to aplikace, která umí zobrazit Zemi. No a co, říkáte si. Jenže Google Earth to dělá takovým způsobem, až se tají dech. Po nainstalování (asi 10 MB) a spuštění volně dostupné aplikace se zobrazí zeměkoule. Myší můžete Zemi popadnout a různě ji natáčet. Kolečkem myši nebo šoupátkem se můžete k Zemi přiblížit. Model je totiž pokrytý satelitními fotografiemi. Vpravo dole vidíte, jak vysoko se nacházíte nad povrchem (vlevo jsou geografické souřadnice). A věřte, že se můžete dostat proklatě nízko. Až tak nízko, že Vám Google Eart zobrazí domy i auta na silnici.

Mapu je možné nejen otáčet, ale taky naklánět. Máte pak pocit, že se díváte z okénka letadla. Nad mapou jde také prolétávat. Je možné si nastavit body a mezi nimi letět. Fantastické. Obzor je zobrazen plasticky, takže vidíte zvlněný horizont.

Nebyl by to Google, aby ke Google Earth nepřipojil vyhledávání. Města, parky, restaurace, kina, hotely, zastávky autobusů. Na fotografii jsou některé objekty aktivní. Po najetí myší se zobrazí bublina s nápovědou.

Fotografie je možné proložit vrstvami. Takovou vrstvou může být třeba mapa železnic nebo školy. Koneckonců se podívejte sami.

Česko bohužel zatím není ještě systémem Google Earth dokonale zmapované. Fotky ve větším rozlišení pořád nejsou dostupné, i když se databáze pomalu zaplňuje. A abych nezapomněl. Chce to sedět u počítače s rychlým připojením k internetu.

Souvislosti