Jednou z možností, jak vylepšit pozici ve výsledcích vyhledávání je používat dobré adresy. Klíčová slova v doméně, v cestě a jméně souboru někdy dělají zázraky. Není to ale jediná, a už vůbec ne hlavní, metoda úspěchu. A ještě jedna poznámka na závěr úvodu. Článek je určen hlavně pro méně pokročilé tvůrce webů. I když kdo ví. Realita naznačuje spíš opak.

Určitě znáte adresy typu www.example.com/zbz/ldnclx.htm. Tohle je případ nic neříkající adresy. Možná by stálo za to použít třeba něco takového: www.example.com/lednicky/calex.htm. Proč tedy používat hezké adresy?

  • Vylepšují pozici ve vyhledávačích (více třeba u Seznamu, méně u Google). Znovu ale říkám: je to jen jeden z faktorů, který vylepšuje pozice.
  • Zlepšují použitelnost. Vezměte si třeba takový seznam navštívených stránek, který některé prohlížeče rozbalí při psaní adresy. Co je lepší: http://www.converter.cz/nobel_fyz_za.htm nebo http://www.converter.cz/fyzici/einstein.htm? Samozřejmě bych mohl napsat příklad daleko horší adresy, ale co bych neudělal pro dva zpětné odkazy.
  • Diktování po telefonu nebo použití adresy v tisku (vynechám argument, že pěkné adresy usnadňují psaní celé adresy po paměti, to asi dělá málokdo – pokud ano, přihlaste se).
  • Zjednodušená správa webu. To je silný argument pokud tvoříte statické stránky nebo když procházíte statistiky webu.
  • Text adresy je často použitý ve zpětných odkazech (místo textu odkazu je uvedena hodnota z href nebo z adresního řádku).

Než se ale pustíte do předělávání webu mějte na paměti následující pravidla:

  • Používejte dobře (logicky) vytvořenou adresu. Myslete na budoucí rozvoj webu. Myslete na strukturu informací, které publikujete.
  • Pozor na velkou délku adresy. Tzn. rozumně používat počet úrovní zanoření a délku názvů.
  • Je potřeba možnou vyřešit kolizi názvů (hlavně u zpravodajských webů apod.).
  • Pozor na odmazávače adres, ke kterým taky patřím. To jsou ti, co občas navigují po webu tak, že odmazávají od konce v adresním řádku. Hrozí nebezpečí stránek 404 na neexistujícím indexu.

Kritici SEO teď namítnou, že manipulace s výsledky vyhledávání pomocí pěkných adres vynesou na čelní pozice přeoptimalizované stránky. Když pominu heslo, za kterým stojím, že obsah je králem, tak musím znovu zopakovat, že dobrá adresa je z pohledu vyhledávače jenom jedno hodnotící kritérium. A to ještě ne to nejsilnější. A taky si dovolím tvrdit, že schopný autor má kvalitní obsah. A schopnější má ještě navíc i lepší URL. Je to prostě další konkurenční výhoda.

A na závěr snad jenom doplním, že uživatelé nejsou stejní a že nic není dogma. A taky že vždy neplatí, že pěkné adresy jsou vždy lepší. Jsou prostě lepší skoro vždy.

Posted in SEO