Jsou systémy jako Lotus Notes nebo Microsoft Exchange spasitelé lidu kancelářského nebo je to jenom černá díra na peníze? Zkuste mi napsat do komentářů svůj názor na tyto groupware/document management/a_já_nevím_jaké_ještě systémy.

Jsem asi ještě ze staré školy. Při práci s dokumenty mi stačí správce souborů (ať žije Total Commander) a disciplína při pojmenovávání souborů a trocha přemýšlení nad strukturou adresářů. Snad nikdy se mi nestalo, že by se mi nějaký soubor ztratil nebo že bych nějaký soubor nebyl schopen rychle najít (pokud jsem byl vůbec nucen jej hledat a nešel rovnou najisto). Poradím si s verzováním a vytvářením finálních variant dokumentů. Pokud se účastním různých projektů (jak se tomu teď říká) si většinou vystačím s papírem a tužkou nebo s Outlookem. Podle mě je základem úspěchu plnění úkolů v termínu a přiměřené kvalitě.

Přesto ale spousta lidí toto asi neumí (nechce umět). Vedle toho určitě existuje mnoho lidí, kteří si chtějí práci ušetřit a stromová struktura a přístupová práva jejich potřebám nedostačují. To je živná půda pro nejrůznější aplikace na řízení dokumentů, workflow, skupinovou spolupráci apod. Protože jsem nikdy nepocítil přímou potřebu jít směrem jejich využívání (ono to není taky žádná láce aspoň co se týká komerčních balíků) zajímá mě názor Vás, čtenářů. Jaké máte zkušenosti při používání Lotus Notes a podobných systémů? Jaké vidíte jejich výhody a nevýhody? Kdy má smysl jejich nasazení? V čem naopak vidíte rizika jejich používání?