RSS 2.0 nabízí volitelný element , pomocí kterého lze odkázat na komentáře dané položky – . Některé RSS čtečky umí zobrazit komentáře jako součást dané položky. To nemusí vyhovovat všem uživatelům.

Pokud chcete v RSS 2.0 odkazovat na komentáře k danému článku nebo spotu, můžete k tomu využít volitelný element vnořený v elementu . Element pak obsahuje adresu komentářů. Příkladem je třeba RSS kanál blogu ABAKUS SEO blog.

Některé čtečky umí zobrazit komentáře jako podmnožinu v rozklikávacím seznamu u dané položky (přesný přehled nemám, takže můžete komentovat, jak se chová Vaše RSS čtečka):

Položky v RSS čtečce

RSS čtečka: Spoty a komentáře

Není člověk ten, aby se zavděčil lidem všem. A platí to i v případě komentářů spojených s odkazy na články. Příjemce RSS kanálu totiž o aktualizaci komentářů vůbec nemusí stát. Prvotní informace o tom, že přibyl nový komentář, je ve čtečce často totožná se stavem, kdy přibyl nový článek. Uživatel se lačně vrhá na daný RSS kanál, ale není v něm žádný nový článek. Pouze někdo připsal nový komentář. A tak se může stát, že se během pár hodin nějaký RSS kanál jakoby rozroste třeba i o několik set nových spotů. Až po otevření daného RSS zjistíte, že nic nového se neurodilo, jenom přibylo pár komentářů.

Přiznávám, že mi toto chování RSS čteček vadí (nevím totiž, jestli jsou na vině poskytovatelé RSS kanálu, kteří do nich přidávají odkaz na komentáře). A možná nejsem sám. Řešením by mohlo být:

  • Možnost nastavit čtečku tak, aby nereagovala na komentáře.
  • RSS čtečky by mohli odlišovat spoty, ve kterých přibyly komentáře jiným způsobem (např. pokud přibyl spot, tak dát položku tučnou a dát číslo do seznamu RSS kanálů; pokud přibyl komentář, tak položku spotu netučnit a přidat číslo informující o počtu nových komentářů za danou položku).
  • Na web umísťovat více RSS 2.0 kanálů (s komentáři, bez komentářů, samostatné RSS pro komentáře).

Jaký je Váš názor na problém se zobrazováním komentářů v RSS čtečkách a na poskytování různých verzí RSS kanálů?

Posted in RSS