Jaroslav „Dero“ Polakovič se ve spotu W3C, jdi mi s XHTML 2.0 k šípku… bojí, že nám W3C zruší element a.

V připravované specifikaci XHTML 2.0 se chystá doplnění atributu href do dalších elementů. Kodér by pak ušetřil pár znaků, když by třeba chtěl odkazovat přímo z nadpisu:

Nadpis

Proč by ne. Mohlo by to být užitečné. Samozřejmě jen pod podmínkou, když se to podaří rychle implementovat do prohlížečů. Protože je ale doba, než vyšumí staré prohlížeče dost dlouhá, tak tlak na vývojáře nemusí být dostatečný. A dostatečně velký bude asi taky pud sebezáchovy vývojářů, kteří s pochopitelných důvodů nebudou chtít nový postup používat.

Dero se na základě textu this element (myšlen element a) remains for explicit markup of links, though is otherwise identical in semantics to the span element bojí o samotnou existenci elementu a. Text naštěstí neříká nic o tom, že je a zrušené, i když je závěr citované věty hodně nešťastný – element a rozhodně není element bez významu, kterým je span.

Element a nejde zrušit třeba jenom proto, že je odkazů vložených v jiných elementech poměrně málo. Podívejte se na běžnou webovou stránku a srovnejte počet normálních odkazů s odkazy v nadpisech, celých odstavcích nebo řádcích položky seznamu. Áčko prostě do kódu patří.

Na druhou stranu je použití elementu a v HTML dost nešťastné. Klasicky se používá pro odkaz na jiný dokument nebo na jiné místo aktuálního dokumentu. K tomu přibývá a jako označení místa v dokumentu (cíl odkazu za #) – mimochodem není tohle původní význam značky a? To jsou dvě (možná i tři) různé věci, které se W3C snaží postupně osekávat (např. možností odkazovat na id). Snad nevylijí s vaničkou i dítě.