Jakob Nielsen ve svém Alertboxu Avoid Within-Page Links (21. 2. 2006) vysvětluje důvody, proč je špatné používat linkování uvnitř jediné webové stránky. Proč je používání kotev nevhodné?

Odkazování uvnitř jedné stránky (tj. odkaz s odskokem na jiné místo právě otevřené stránky) mate uživatele. Uživatelé si za léta brouzdání na internetu zvykli na následující model chování:

  1. Odkaz mě přesune na novou stránku.
  2. Stará stránka zmizí.
  3. Nová stránka nahradí starou.
  4. Vidím horní okraj stránky.
  5. Tlačítko Zpět mě vrátí tam, odkud jsem přišel.

Takto skutečně funguje většina stránek. Odkazy uvnitř stránky hned několikrát narušují výše uvedené zvyklosti uživatelů:

  • Stránka pouze odskroluje. Uživatel není na nové stránce.
  • Stará stránka nezmizí, i když to uživatel očekává.
  • Místo přistání na vrcholku nové stránky je uživatel vhozen doprostřed obsahu. Nikde nevidí navigaci, záhlaví okna apod.
  • Tlačítko Zpět vrací uživatele jinam než čeká nebo nedělá nic (a uživatel na něj kliká a kliká).

Není všechno špatně

Někdy je obtížné se vnitřnímu prolinkování jedné stránky vyhnout. Zmatení uživatelů je možné zmenšit. Je potřeba dát najevo, že se odkaz chová jinak než obvykle. Uživatelé jsou na to konec konců zvyklí. Typickým příkladem je odkaz typu mailto:. Uživatel ví, že místo nového dokumentu naskočí okno e-mailového klienta.

Pokud je opravdu nezbytné na stránce použít vnitřní odkazy, je dobré doplnit vhodnou informaci, že odkaz směřuje dovnitř právě otevřené stránky. Je možné použít nadpis Na této stránce apod. Vždycky by měl autor zvážit, jestli nebude lepší stránku rozdělit na více samostatných stránek.

Kotvy do jiných stránek

Myšlenka odkazovat na kotvy uvnitř jiných stránek je z mnoha důvodů lákavá. Uživatele to ale mate podobně, jako linkování uvnitř jediné stránky. Sice to mate méně, ale mate to. Správně namítnete, že to mám na blogu podobně, ale naštěstí mám taky odkaz na komentáře a třeba vyhledávače nabízí odskok na samostatnou stránku blogu (tady za mně pracuje SEO).